Приватне акціонерне товариство " АК-ТРАНС"

Код за ЄДРПОУ: 05475162
Телефон: (044)483-84-26
e-mail: ak-trans04112@ukr.net
Юридична адреса: 04112, м.Київ, вул. Оранжерейна, 1
 
Дата розміщення: 19.04.2017

Річний звіт за 2016 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Публiчне акцiонерне товариство "АК-ТРАНС"

Примiтки до фiнансової звiтностi за 12 мiсяцiв 2016 року

Публiчне акцiонерне товариство "АК-ТРАНС"
1. ВСТУП. ЗАГАЛЬНА IНФОРМАЦIЯ. 1
1.1. Вiдповiдальнiсть керiвництва щодо пiдготовки фiнансової звiтностi. 2
1.2. Операцiйне середовище, безперервнiсть дiяльностi та подальше функцiонування. 2
2.ОСНОВА ДЛЯ ПIДГОТОВКИ, ЗАТВЕРДЖЕННЯ ТА ПОДАННЯ ФIНАНСОВОЇ ЗВIТНОСТI, ДОСТОВIРНЕ ПОДАННЯ ТА ВIДПОВIДНIСТЬ МСФЗ. 3
2.1. Застосування нових, переглянутих та змiнених Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi та iнтерпретацiй. 3
3.ОСНОВНI (СУТТЄВI) ПОЛОЖЕННЯ ОБЛIКОВОЇ ПОЛIТИКИ. 5
МСФЗ 13 "Оцiнка справедливої вартостi" 5
Функцiональна валюта та iноземна валюта. 6
Грошовi кошти та їх еквiваленти 6
МСФЗ 9 "Фiнансовi iнструменти", МСБО 32 "Фiнансовi iнструменти:подання", МСБО 39 "Фiнансовi iнструменти: визнання та оцiнка" 6
МСБО 16 "Основнi засоби" 6
МСФЗ 5 "Непоточнi активи, утримуванi для продажу та припинена дiяльнiсть" 7
МСБО 36 "Зменшення корисностi активiв" 7
МСБО 38 "Нематерiальнi активи" 7
МСБО 40 "Iнвестицiйна нерухомiсть
МСБО 2 "Запаси" 8
Дебiторська заборгованiсть 8
МСБО 18 "Виручка"визнання доходiв 8
Визнання витрат 8
МСБО 23 "Витрати на позики" 9
МСБО 17 "Оренда" 9
МСБО 37 "Забезпечення, умовнi зобов’язання та умовнi активи" 9
Полiтика управлiння ризиками. 9
МСБО 12 "Податки на прибуток". 10
МСБО19 "Виплати працiвникам" 10
МСБО 24 "Розкриття iнформацiї про пов’язанi сторони" 11
МСФЗ 8 "Операцiйнi сегменти" 11
4.СУТТЄВI ОБЛIКОВI СУДЖЕННЯ ТА ОЦIНКИ 11
5.РОЗКРИТТЯ IНФОРМАЦIЇ ПО СТАТТЯМ, РЕКЛАСИФIКАЦIЯ ТА ПОДАННЯ IНШОЇ IНФОРМАЦIЇ 12
6.ЗМIНИ ОБЛIКОВОЇ ПОЛIТИКИ 22
7.МСФЗ 8 "ОПЕРАЦIЙНI СЕГМЕНТИ" 22
8.МСБО 24 "РОЗКРИТТЯ IНФОРМАЦIЇ ПРО ПОВ’ЯЗАНI СТОРОНИ" 22
9.МСБО 10 "ПОДIЇ ПIСЛЯ ЗВIТНОГО ПЕРIОДУ" 22
10. ЗАТВЕРДЖЕННЯ ФIНАНСОВИХ ЗВIТIВ 22


Вступ. Загальна iнформацiя. Умови здiйснення дiяльностi.
Акцiонерне товариство "АК-ТРАНС" засновано вiдповiдно наказу президента України вiд 26.11.1994 року №699/94 "Про заходи щодо забезпечення прав громадян на використання приватизацiйних майнових сертифiкатiв" та наказу Регiонального вiддiлення фонду державного майна України вiд 27 грудня 1995 року № 1805-ВАТ, шляхом перетворення державного пiдприємства "Київське автотранспортне пiдприємство 13065" у вiдкрите акцiонерне товариство. Зареєстровано Шевченкiвською районною Радою народних депутатiв. Засновником товариства є держава в особi ФДМУ по м. Києву. В травнi 2010 року вiдповiдно до Закону України "Про акцiонернi товариства" та рiшення загальних зборiв акцiонерiв змiнено найменування Товариства на Публiчне акцiонерне товариство " АК-ТРАНС".
Товариство є резидентом України. Свiдоцтво про державну реєстрацiю юридичної особи :серiї А01 №625870 вiд 20.03.1992р. видане Шевченкiвською районною у м. Києвi державною адмiнiстрацiєю. Номер запису в ЄДР:1 074 105 0010 018642. Повна назва: Публiчне акцiонерне товариство "АК-ТРАНС", скорочена назва ПАТ "АК-ТРАНС" Код за ЄДРПОУ 05475162.
Основним видом дiяльностi ПАТ "АК-ТРАНС" є надання в оренду й експлуатацiю власного нерухомого майна.

Органами управлiння Товариства є Загальнi збори акцiонерiв,Наглядова Рада, Виконавчий орган(Правлiння). Органом контролю Товариства є Ревiзiйна комiсiя.
Акцiонерами Товариства є фiзичнi та юридичнi особи-резиденти України. Станом на 31 грудня 2016 року кiлькiсть акцiонерiв Товариства 226 осiб, з них 224-фiзичнi особи з часткою акцiй в статутному капiталi 99,76%, 2- юридичнi особи з часткою акцiй в статутному капiталi 0,24%. Середня кiлькiсть працiвникiв Товариства за 12 мiсяцiв 2016р. становить 19 чоловiк ( 17 – на основному мiсцi роботи, 2- за сумiсництвом).
Юридична адреса Товариства: 04116, м. Київ, Шевченкiвський р-н, вул. Оранжерейна, буд. 1.
Дочiрнiх та асоцiйованих компанiй у Товариства немає. Органiзацiйна структура товариства: адмiнiстрацiя та допомiжне господарство.
Для стабiльної та безперервної дiяльностi Товариством розробленi внутрiшнi положення, iнструкцiї, правила, накази, розпорядження.
Метою дiяльностi є отримання прибутку вiд вкладеного капiталу, задоволення потреб суспiльства в наданнi профiльних послуг. Товариство має право здiйснювати iншi види дiяльностi та iншi види, передбаченi дiючим законодавством України.

1.1.Вiдповiдальнiсть керiвництва щодо пiдготовки фiнансової звiтностi.
Керiвництво несе вiдповiдальнiсть за пiдготовку фiнансової звiтностi, за вибiр вiдповiдних принципiв бухгалтерського облiку та послiдовне застосування цих принципiв, за прийняття обгрунтованих та зважених суджень та оцiнок, за виконання вимог МСФЗ, а також розкриття i пояснення будь-яких iстотних вiдступiв вiд них у звiтностi, за пiдготовку звiтностi Товариства як органiзацiї, яка здатна продовжувати дiяльнiсть на безперервнiй основi, якщо не iснують у найближчому майбутньому передумови, якi б свiдчили про протилежне.
Керiвництво також несе вiдповiдальнiсть за створення, впровадження та пiдтримання у Товариствi ефективної та надiйної системи внутрiшнього контролю, ведення достовiрної облiкової документацiї у вiдповiдностi до законодавства та стандартiв України, яка б розкривала з обгрунтованою впевненiстю у будь-який час фiнансовий стан Товариства та свiдчила про те, що фiнансова звiтнiсть вiдповiдає вимогам МСФЗ. Керiвництво застосовує необхiдних заходiв щодо збереження активiв Товариства, виявлення i запобiгання випадкам шахрайства та iнших порушень.

1.2. Операцiйне середовище, безперервнiсть дiяльностi та подальше функцiонування.
У 2016 роцi Україна продовжувала знаходитися в нестабiльному полiтичному та економiчному станi. Гривня девальвувала щодо основних свiтових валют протягом року. Нацiональний банк України запровадив низку стабiлiзацiйних заходiв. Для пiдтримання економiки країни необхiдне iстотне зовнiшнє фiнансування. Стабiлiзацiя економiчної ситуацiї знаходиться у залежностi вiд зусиль українського уряду, при цьому подальший розвиток економiчної та полiтичної ситуацiї неможливо передбачити.
У 2016 роцi кумулятивний прирiст iнфляцiї подолав мiнiмально допустимий порiг -90% (множина iндексiв iнфляцiї за перiод, що складає три останнi роки, включаючи звiтний - 101,2%). У мiжнароднiй практицi такий швидкий темп iнфляцiї носить назву "гiперiнфляцiя". Вiдображення у фiнансовiй звiтностi наслiдкiв гiперiнфляцiї регламентовано МСФЗ 29.
Однак керiвництво Товариства, грунтуючись на власному судженнi, прийняло рiшення не застосовувати процедуру коригування показникiв, так як вважає що вплив перерахунку на фiнансову звiтнiсть буде несуттєвим, на що вказують специфiчнi фактори в економiчному середовищi країни. Показники фiнансової звiтностi за 2016 рiк не перераховувалися.
У 2017 роцi Товариство спрямовуватиме свої зусилля на збереження своїх клiєнтiв, пiдтримку довготривалих партнерських вiдносин з контрагентами та забезпечення економного та рацiонального використання коштiв.
Виходячи з вищевикладеного, керiвництво вважає обгрунтованим складання цiєї фiнансової звiтностi на основi припущення, що Товариство є органiзацiєю, здатною продовжувати свою дiяльнiсть на безперервнiй основi.
Ця фiнансова звiтнiсть вiдображає поточну оцiнку керiвництва стосовно можливого впливу економiчних умов на операцiї та фiнансове положення Товариства та не мiстить будь-яких коригувань вiдображених сум, якi були б необхiднi, якби Товариство було неспроможним продовжувати свою дiяльнiсть та реалiзовувало свої активи не в ходi звичайної дiяльностi. Майбутнi умови можуть вiдрiзнятися вiд оцiнок керiвництва. Дана фiнансова звiтнiсть не включає нiяких коригувань, якi могли б мати мiсце, як результат такої невизначеностi. Про такi коригування буде повiдомлено, якщо вони стануть вiдомими i їх буде можливо оцiнити.

2. Основа для пiдготовки затвердження та подання фiнансової звiтностi.
Товариство перейшло на Мiжнароднi стандарти фiнансової звiтностi (МСФЗ) 01 сiчня 2013 року вiдповiдно до положень МСФЗ (IFRS) 1 "Перше використання Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi". З цiєї дати фiнансова звiтнiсть Товариства складається вiдповiдно до вимог МСФЗ, тобто 01.01.2013р. є датою переходу. В бiльш раннiх звiтних перiодах Товариство не заявляло про вiдповiднiсть своєї фiнансової звiтностi МСФЗ.
До 01.01.2013р. Товариство вело бухгалтерський облiк i подавало фiнансову звiтнiсть згiдно з Положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку, затвердженими Мiнiстерством фiнансiв України, Законом України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть" та iншими нормами, встановленим українським законодавством, що регулюють ведення бухгалтерського облiку в Українi.

Звiтним перiодом для Товариства є календарний рiк. Наведена фiнансова звiтнiсть пiдготовлена станом на 31 грудня 2016 року й охоплює перiод з 01 сiчня 2016 року до 31 грудня 2016 року.
Фiнансова звiтнiсть була пiдготовлена в нацiональнiй валютi України –українськiй гривнi (грн.). Суми представленi в тисячах українських гривень з округленням без десяткового знаку.

Концептуальна основа: дана фiнансова звiтнiсть була пiдготовлена вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi ("МСФЗ"), випущених Радою з Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi ("РМФСЗ"), та пояснень, опублiкованих Мiжнародним Комiтетом з тлумачення фiнансової звiтностi ("МКТФЗ"), що офiцiйно оприлюдненi на веб-сайтi Мiнiстерства фiнансiв України. При формуваннi фiнансової звiтностi Товариство керувалося також вимогами нацiональних законодавчих та нормативних актiв, щодо органiзацiї та ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi в Українi, якi не суперечать вимогам МСФЗ.
Фiнансова звiтнiсть Товариства є фiнансовою звiтнiстю загального призначення.
Пiдготовка фiнансової звiтностi вiдповiдно до МСФЗ вимагає вiд керiвництва Товариства надання оцiнок та припущень, що впливають на наведенi в звiтностi суми активiв та зобов’язань Товариства, розкриття умовних активiв та зобов’язань станом на звiтну дату а також суми доходiв i витрат у звiтностi за звiтний перiод. Фактичнi результати можуть несуттєво вiдрiзнятися вiд таких оцiнок. При застосуваннi облiкової полiтики керiвництво Товариства застосовувало власний розсуд та судження, що наведенi нижче.

2.1.Застосування нових, переглянутих та змiнених Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi та iнтерпретацiй.
При пiдготовцi фiнансової звiтностi за 12 мiсяцiв 2016 року, Товариство застосувало всi новi та переглянутi стандарти та iнтерпретацiї, якi мають вiдношення до його операцiй та є обов’язковими для застосування при складаннi рiчної звiтностi. Застосування доповнень та змiн до стандартiв та iнтерпретацiї не призвело до будь-якого впливу на облiкову полiтику, фiнансовий стан чи результат дiяльностi Товариства.

- Новий промiжний стандарт МСФЗ 14 "Вiдстроченi рахунки дiяльностi з тарифним регулюванням". Цей стандарт набув чинностi з 1 сiчня 2016 року, дозволялося дострокове застосування. Основною метою Ради з МСБО, яка випустила МСФЗ 14, є пiдвищення порiвнянностi фiнансової звiтностi суб’єктiв господарювання, якi працюють в галузях, що регулюються на основi вiдсоткових ставок (постачальники газу, електрики чи води де держава, як правило, прямо регулює тарифи). Згiдно з МСФЗ 14, компанiї, якi вперше застосовують МСФЗ, можуть визнавати суми, що вiдносяться на регулювання за допомогою вiдсоткової ставки, згiдно з попереднiми вимогами GAAP, якими вони керувалися до переходу на МСФЗ. Органiзацiї, що застосовують МСФЗ (IFRS) 14, повиннi представити рахунки вiдкладених тарифних рiзниць окремими рядками в звiтi про фiнансовий стан, а рух по таких залишках - окремими рядками у звiтi про прибуток або збиток i iнший сукупний дохiд. Стандарт вимагає розкриття iнформацiї про характер тарифного регулювання та пов'язаних з ним ризики, а також про вплив такого регулювання на фiнансову звiтнiсть органiзацiї. МСФЗ (IFRS) 14 набуває чинностi для рiчних звiтних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2016р. або пiсля цiєї дати, дозволяється дострокове застосування. Товариством цей стандарт застосовуватися не буде, так як впливу на фiнансову звiтнiсть не має.
- Поправка до МСФЗ (IАS) 16 i МСФЗ (IАS) 38 "Роз'яснення допустимих методiв амортизацiї"
Поправки роз'яснюють принципи МСФЗ (IАS) 16 i МСФЗ (IАS) 38, якi полягають в тому, що виручка вiдображає структуру економiчних вигод, якi генеруються в результатi дiяльностi бiзнесу (частиною якого є актив), а не економiчнi вигоди, якi споживаються в рамках використання активу. В результатi заснований на виручцi метод не може використовуватися для амортизацiї основних засобiв i може використовуватися тiльки в рiдкiсних випадках для амортизацiї нематерiальних активiв. Змiна є новою можливiстю для облiку дочiрнiх пiдприємств при складаннi окремої фiнансової звiтностi материнською компанiєю. Тепер МСФЗ дозволяють застосовувати у окремiй фiнансовiй звiтностi метод участi в капiталi не лише до асоцiйованих та спiльних пiдприємств, а i до дочiрнiх. Поправки застосовуються на перспективнiй основi рiчних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2016 або пiсля цiєї дати, при цьому допускається дострокове застосування. Поправки не вплинуть на фiнансову звiтнiсть Товариства, оскiльки воно не використовує заснований на виручцi метод для амортизацiї своїх необоротних активiв, окрему фiнансову звiтнiсть Товариство не складає.
- Щорiчнi вдосконалення МСФЗ за перiод 2012–2014 рр.
Поправки до МСФЗ (IFRS) 11 "Угоди про спiльну дiяльнiсть" регулюють облiк операцiй придбання часток у спiльнiй дiяльностi, принципи об’єднання бiзнесу будуть застосовуватися при визнаннi гудвiлу, визнаннi вiдстрочених податкiв вiд первiсного визнання придбаних активiв та зобов’язань, визнаннi витрат пов’язаних з придбанням, Поправки до МСФЗ (IFRS) 27 "Метод участi в капiталi в окремiй фiнансовiй звiтностi" - говорять про те, що фiнансова звiтнiсть пiдприємства, у якого немає дочiрнього асоцiйованого чи частки у спiльному пiдприємствi, не є окремою фiнансовою звiтнiстю, доповнено поправками щодо облiку дивiдендiв, Поправки до МСФЗ (IFRS) 10 "Консолiдована фiнансова звiтнiсть", МСФЗ (IFRS) 12 i МСФЗ (IАS) 28 "Iнвестицiї в асоцiйованi компанiї i спiльнi пiдприємства" – регулюють продаж або внесення активiв мiж iнвестором та його асоцiйованим чи спiльним пiдприємством та виключення при пiдготовцi консолiдованої звiтностi, МСФЗ (IFRS) 7 "Фiнансовi iнструменти: розкриття iнформацiї" (i супутнi поправки до МСФЗ 1) - регулюють передання фiнансового активу третiй сторонi та розкриття iнформацiї, уточнено, що продовжує враховуватися контракт на обслуговування в основному капiталi з метою вiдповiдностi вимогам про розкриття iнформацiї, в МСФЗ 1 додана примiтка про те, що зазначенi поправки до МСФЗ 7 застосовуються для розкриття iнформацiї у скороченiй промiжнiй фiнансовiй звiтностi, МСФЗ (IFRS) 5 "Довгостроковi активи, призначенi для продажу, та припинена дiяльнiсть" регулюють перенесення (рекласифiкацiю) активу з категорiї призначеного для продажу в призначенi для розподiлу на користь власникiв або навпаки, i випадкiв, коли облiк ресурсiв, утримуваних для розподiлу, припинено, Поправки до МСФЗ (IАS) 19 "Винагороди працiвникам" уточнили, що валюта високоякiсних корпоративних облiгацiй чи державних облiгацiй, ставка яких використовується для дисконтування, повинна бути такою ж як i валюта винагороди пiсля звiльнення, яка буде виплачена працiвникам. Данi поправки набувають чинностi з 1 сiчня 2016р. причому дозволяється дострокове застосування. Застосування поправок в цих редакцiях Товариством прийнято з 01 сiчня 2016 року.

Мiжнароднi стандарти фiнансової звiтностi, поправки до них, iнтерпретацiї, якi були виданi, але не враховувались на дату випуску фiнансової звiтностi Товариства. В цей перелiк включенi стандарти, iнтерпретацiї та роз'яснення, якi потенцiйно можуть впливати на розкриття iнформацiї, фiнансовий стан або фiнансовi показники Товариства.
- МСФЗ (IFRS) 9 "Фiнансовi iнструменти"
У липнi 2014 Рада з МСФЗ випустила остаточну редакцiю МСФЗ (IFRS) 9 "Фiнансовi iнструменти", яка вiдображає результати всiх етапiв проекту за фiнансовими iнструментами i замiнює МСФЗ (IFRS) 39 "Фiнансовi iнструменти: визнання та оцiнка" i всi попереднi редакцiї МСФЗ (IFRS) 9. Стандарт вводить новi вимоги щодо класифiкацiї та оцiнки(вимiрювання), знецiнення та облiку хеджування. Стандарт застосовується ретроспективно, але надання порiвняльної iнформацiї не є обов'язковим. Застосування МСФЗ (IFRS) 9 зробить вплив на класифiкацiю та оцiнку фiнансових активiв Товариства, але не зробить вплив на класифiкацiю та оцiнку фiнансових зобов'язань. Набувають чинностi для рiчних перiодiв, якi починаються з або пiсля 1 сiчня 2018 року, дозволяється дострокове застосування. В даний час Товариство оцiнює вплив МСФЗ (IFRS) 9 i планує застосувати новий стандарт на вiдповiдну дату вступу в силу.
- МСФЗ (IFRS) 15 "Виручка за договорами з клiєнтами"
МСФЗ (IFRS) 15 був випущений в травнi 2014 i передбачає нову модель, що включає п'ять етапiв, яка буде застосовуватися щодо виручки за договорами з клiєнтами: 1) визначити наявнiсть контракту з клiєнтом, 2) визначити зобов’язання по виконанню контракту, 3) визначити цiну операцiї, 4) розподiлити контрактну цiну, 5) визнати дохiд, коли контрактне зобов’язання виявиться задоволеним. Згiдно МСФЗ (IFRS) 15 виручка визнається за сумою, яка вiдображає вiдшкодування, право на яке органiзацiя очiкує отримати в обмiн на передачу товарiв або послуг клiєнту. Принципи МСФЗ (IFRS) 15 передбачають бiльш структурований пiдхiд до оцiнки i визнання виручки. Новий стандарт по виручцi застосовується щодо всiх органiзацiй i замiнить всi дiючi вимоги до визнання виручки згiдно з МСФЗ. Одночасно з набранням чинностi МСФЗ 15 будуть скасованi МСБО 11 "Будiвельнi контракти" та МСБО 18 "Дохiд". Стандарт застосовується до рiчних звiтних перiодiв, що починаються з або пiсля 1 сiчня 2017 року, ретроспективно в повному обсязi або з використанням модифiкованого ретроспективного пiдходу, при цьому допускається дострокове застосування. В даний час Товариство оцiнило вплив МСФЗ (IFRS) 15 i планує застосувати новий стандарт на вiдповiдну дату вступу в силу.
В даний час керiвництво здiйснює оцiнку впливу вiд прийняття до застосування МСФЗ 9 "Фiнансовi iнструменти" та МСФЗ 15 "Виручка за контрактами з клiєнтами". Щодо iнших стандартiв та тлумачень, то, за оцiнками керiвництва, їх прийняття до застосування у майбутнiх перiодах не завдасть суттєвого впливу на фiнансову звiтнiсть Товариства.

3.Основнi(суттєвi) положення облiкової полiтики.
Облiкова полiтика – це конкретнi принципи, основи, домовленостi, правила та практика, застосованi Товариством при складаннi та поданнi фiнансової звiтностi. Положення облiкової полiтики,описанi нижче, застосовувались послiдовно в звiтних перiодах, наведених в цiй фiнансовiй звiтностi.

Товариство веде бухгалтерський облiк згiдно з українським законодавством. Ця фiнансова звiтнiсть була пiдготовлена на основi бухгалтерських записiв, якi Товариство веде згiдно з вимогами українського законодавства, та була скоригована для подання у вiдповiдностi з МСФЗ. Цi коригування включають певнi змiни класифiкацiї з метою вiдображення економiчної сутностi вiдповiдних операцiй, включаючи змiну класифiкацiї окремих активiв та зобов’язань, доходiв та витрат у вiдповiдних статтях фiнансової звiтностi.
Дана фiнансова звiтнiсть була пiдготовлена на основi припущення, що Товариство є органiзацiєю, здатною продовжувати свою дiяльнiсть на безперервнiй основi у найближчому майбутньому. Керiвництво та акцiонери мають намiр i в подальшому розвивати господарську дiяльнiсть Товариства в Українi. На думку керiвництва, застосування припущення щодо здатностi Товариства продовжувати свою дiяльнiсть на безперервнiй основi є адекватним, враховуючи належний рiвень достатностi його капiталу а також на основi iсторичного досвiду, який свiдчить, що його зобов’язання будуть погашенi.
Викладенi далi положення облiкової полiтики послiдовно застосовувалися у перiодi, поданому у цiй фiнансовiй звiтностi.
Основа оцiнки, МСФЗ 13 "Оцiнка справедливої вартостi"
При пiдготовцi фiнансової звiтностi були застосованi ряд оцiночних суджень та припущень, якi впливають на величину активiв i зобов’язань, вiдображених у звiтностi. Встановленi припущення та судження грунтуються на iсторичному досвiдi, поточних та очiкуваних економiчних умовах та iншiй доступнiй iнформацiї. Товариство наводить судження, якi найбiльш суттєво впливають на суми, визнанi у фiнансовiй звiтностi та оцiнка значення яких може стати причиною коригувань балансової вартостi активiв та зобов’язань в наступному.
Ця фiнансова звiтнiсть пiдготовлена на основi принципу iсторичної собiвартостi, за виключенням оцiнки окремих статей, що оцiнюються за справедливою вартiстю на кiнець кожного звiтного перiоду як викладено у положеннях облiкової полiтики. Iсторична собiвартiсть звичайно визначається на основi справедливої вартостi компенсацiї, сплаченої в обмiн на товари та послуги.
Справедлива вартiсть визначається як цiна, яка була б отримана у результатi продажу активу або сплачена у результатi передачi зобов’язання у звичайнiй операцiї мiж учасниками ринку на дату оцiнки. Пiд час оцiнки справедливої вартостi активу або зобов’язання Товариство бере до уваги характеристики вiдповiдного активу або зобов’язання так, як би учасники ринку враховували цi характеристики пiд час визначення цiни активу або зобов’язання на дату оцiнки, передбачуванi майбутнi грошовi потоки, iснуючу економiчну ситуацiю, ризики, властивi рiзним фiнансовим iнструментам та iншi фактори з врахуванням вимог МСФЗ 13 "Оцiнка справедливої вартостi". Справедлива вартiсть для цiлей оцiнки та/або розкриття у цiй фiнансовiй звiтностi визначається на такiй основi, за виключенням операцiй оренди, якi входять у сферу застосування МСБО 17 "Оренда", та оцiнок, якi мають певну схожiсть зi справедливою вартiстю, але не є справедливою вартiстю, такi як чиста вартiсть реалiзацiї згiдно з МСБО 2 "Запаси" або вартiсть пiд час використання згiдно з МСБО 36 "Зменшення корисностi активiв".

Функцiональна валюта та iноземна валюта.
Фiнансова звiтнiсть Товариства складається в нацiональнiй валютi України (гривнi), що є функцiональною валютою та найкращим чином вiдповiдає економiчнiй сутностi подiй та умов, що стосуються Товариства. Господарчi операцiї в iноземнiй валютi Товариством не проводяться.
Грошовi кошти та їх еквiваленти
Грошовi кошти Товариства включають грошовi кошти в банках на поточних рахунках, готiвковi кошти в касi.
МСБО 16 "Основнi засоби"
Основнi засоби в цiлому вiдображенi за первiсною (iсторичною) вартiстю за вирахуванням накопиченої амортизацiї та накопичених збиткiв вiд знецiнення в разi їх наявностi. Основнi засоби облiковуються та вiдображаються у фiнансовiй звiтностi Товариства у вiдповiдностi з МСБО 16. Основними засобами Товариства є матерiальнi активи, очiкуваний строк використання яких бiльше 1 року. Первiсна вартiсть основних засобiв включає цiну придбання, непрямi податки, iмпортнi мита, якi пов’язанi з придбанням основних засобiв i не пiдлягають вiдшкодуванню, витрати на установку та налагодження основних засобiв, доставку, а також iншi витрати, безпосередньо пов’язанi з доведенням основних засобiв до стану, у якому вони придатнi до використання iз запланованою метою. Первiсна оцiнка витрат з демонтажу i вивозу основного засобу i вiдновлення зайнятої територiї – цi зобов’язання оцiнюються Товариством в рамках придбання активу або як результат дiяльностi протягом певного перiоду часу.
Амортизацiя основних засобiв починається з мiсяця, наступного за мiсяцем, коли такий актив стає придатним до використання. Амортизацiя нараховується з використанням прямолiнiйного методу шляхом списання вартостi, яка амортизується протягом строку корисного використання активу. При введеннi в експлуатацiю встановлюються iндивiдуальнi термiни корисного використання для окремих основних засобiв виходячи з дiйсного стану таких об’єктiв (будiвлi та споруди - 20 рокiв, машини та обладнання - 5 рокiв, транспортнi засоби -5 рокiв, iнструменти, прилади , iнвентар - 4 роки).
Строки використання основних засобiв переглядаються у випадках змiни економiчних вигод вiд використання груп (видiв) основних засобiв та при капiталiзацiї витрат (або при частковому списанню) окремого об’єкта основних засобiв комiсiєю.
Лiквiдацiйна вартiсть основних засобiв визначається рiвною нулю.
Протягом 12 мiсяцiв 2016 року строки корисного використання та методи амортизацiї не змiнювалися.
Первiсна вартiсть основних засобiв збiльшується на суму витрат (капiталiзованих), пов’язаних з полiпшенням об’єкта (модернiзацiя, добудова, дообладнання, реконструкцiя, замiна деталей тощо), що призводить до збiльшення майбутнiх економiчних вигод, первiсно очiкуваних вiд використання об’єкта та продовжують термiн його корисного використання.
Витрати на ремонт та технiчне обслуговування, якi не вiдповiдають описаним вище критерiям капiталiзацiї, а також на пiдтримання об’єкта в робочому станi, включаються в звiт про сукупний дохiд за перiод, до якого вони вiдносяться.
Доходи чи витрати вiд вибуття основних засобiв визначаються шляхом порiвняння надходжень вiд реалiзацiї та балансової вартостi i включаються в iншi доходи або витрати вiд звичайної дiяльностi.
Товариство може переоцiнювати об'єкт основних засобiв, якщо залишкова вартiсть цього об'єкта суттєво вiдрiзняється вiд його справедливої вартостi на дату балансу. У разi переоцiнки об'єкта основних засобiв на ту саму дату здiйснюється переоцiнка всiх об'єктiв групи основних засобiв, до якої належить цей об'єкт. Переоцiнка здiйснюється один раз на рiк станом на 31 грудня при виникненнi необхiдностi її проведення. Межу суттєвостi для проведення переоцiнки, а саме величину розриву мiж залишковою та справедливою вартiстю основних засобiв встановити на рiвнi 20 %.
Переоцiнка основних засобiв тiєї групи, об'єкти якої вже зазнали переоцiнки, надалi має проводитися з такою регулярнiстю, щоб їх залишкова вартiсть на дату балансу суттєво не вiдрiзнялася вiд справедливої вартостi.

МСФЗ 5 "Непоточнi активи, утримуванi для продажу та припинена дiяльнiсть"
Основнi засоби, що призначенi для продажу та вiдповiдають критерiям визнання, облiковуються за МСФЗ 5.

МСБО 36 "Зменшення корисностi активiв"
Активи, термiн експлуатацiї яких не обмежений, не амортизуються, але розглядаються щорiчно на предмет знецiнення. У разi наявностi фактiв знецiнення активiв, Товариство має застосовувати МСБО 36, що передбачає процедуру тестування на знецiнення.
Активи, що амортизуються, аналiзуються на предмет їх можливого знецiнення в разi якихось подiй або змiни обставин, якi вказують на те, що вiдшкодування повної балансової вартостi може стати неможливим. Збиток вiд знецiнення визнається у сумi, на яку балансова вартiсть активу перевищує вартiсть його вiдшкодування. Вартiсть вiдшкодування активу – це його справедлива вартiсть за вирахуванням витрат на продаж або вартiсть використання, в залежностi вiд того, яка з них вища. Нефiнансовi активи, що пiддалися знецiненню, на кожну звiтну дату аналiзуються на предмет можливого сторнування знецiнення.

МСБО 38 "Нематерiальнi активи"
Нематерiальнi активи облiковуються та вiдображаються у фiнансовiй звiтностi Товариства у вiдповiдностi з МСБО 38. Нематерiальнi активи придбанi окремо, первiсно визнаються за вартiстю придбання. Нематерiальнi активи визнаються як активи, що контролюються Товариством, не мають матерiальної форми, можуть бути iдентифiкованi окремо вiд Товариства та використовуються протягом бiльше 1 року. Амортизацiя нематерiальних активiв починається з мiсяця, наступного за мiсяцем, коли такий актив стає придатним до використання. Амортизацiя нараховується з використанням прямолiнiйного методу.
Якщо строк корисного використання вiдповiдно до правовстановлюючого документа не встановлено, такий строк становить 10 рокiв безперервної експлуатацiї нематерiального активу.
МСБО 40 "Iнвестицiйна нерухомiсть"
Iнвестицiйною нерухомiстю визнаються будинки, споруди, якi утримуються з метою одержання орендних платежiв . Основним критерiєм розподiлу iнвестицiйної та операцiйної нерухомостi, у випадку, якщо один i той же об'єкт основних засобiв використовується i як iнвестицiйна, i як операцiйна нерухомiсть ( якщо неможливо роздiлити об’єкт на частини) визнається площа об’єкта, яка використовується. Якщо частки певних видiв нерухомостi не можуть бути проданi окремо, нерухомiсть вважається iнвестицiйної, якщо тiльки незначна її частина (менше 20%) утримується для використання у наданнi послуг або для адмiнiстративних цiлей. Оцiнка iнвестицiйної нерухомостi пiсля визнання здiйснюється за моделлю на основi собiвартостi, що передбачає оцiнку iнвестицiйної нерухомостi за вимогами МСБО 16, визначеними для такої моделi. Амортизацiю на об'єкти iнвестицiйної нерухомостi нараховується за прямолiнiйним методом. Лiквiдацiйну вартiсть об'єктiв iнвестицiйної нерухомостi з метою нараховування амортизацiї приймається рiвною нулю.
МСБО 2 "Запаси"
Облiк та вiдображення в фiнансовiй звiтностi запасiв вiдбувається у вiдповiдностi з МСБО 2.
Запаси облiковуються по однорiдним групам:
- канцелярськi та офiснi матерiали;
- iнше
Собiвартiсть придбаних запасiв складається з вартостi придбання та iнших витрат, безпосередньо пов’язаних з їх придбанням. Товариство застосовує метод ФIФО оцiнки запасiв при їх вибуттi або передачi у виробництво.
Запаси вiдображаються у фiнансовiй звiтностi по найменшiй з двох оцiнок: собiвартостi або чистої вартостi реалiзацiї. Чиста вартiсть реалiзацiї – це можлива цiна реалiзацiї в ходi звичайної дiяльностi Товариства за вирахуванням витрат на продаж. Чиста вартiсть реалiзацiї визначається iндивiдуально для кожного найменування продукцiї з врахуванням маркетингової полiтики Товариства.
Дебiторська заборгованiсть
Дебiторська заборгованiсть - це договiрнi вимоги, що пред’являються покупцям та iншим особам на отримання грошових коштiв, товарiв або послуг. Для цiлей фiнансової звiтностi дебiторська заборгованiсть класифiкується як поточна (отримання очiкується протягом поточного року або операцiйного циклу) або як довгострокова (дебiторська заборгованiсть, яка не може бути класифiкована як поточна). Дебiторська заборгованiсть класифiкується як торгова дебiторська заборгованiсть (виникає за наданi послуги протягом звичайної господарської дiяльностi) та неторгова (iнша) дебiторська заборгованiсть. Первинне визнання дебiторської заборгованостi вiдбувається по справедливiй вартостi переданих активiв.
В фiнансовiй звiтностi короткострокова дебiторська заборгованiсть оцiнюється та вiдображається за чистою вартiстю реалiзацiї. Чиста вартiсть реалiзацiї дебiторської заборгованостi оцiнюється враховуючи представленi знижки, повернення товарiв та безнадiйної заборгованостi.
Для вiдображення безнадiйної дебiторської заборгованостi в Товариствi створюється резерв сумнiвних боргiв. Оцiночнi коефiцiєнти визначаються з використанням iнформацiї попереднiх звiтних перiодiв та враховують фактори наявностi об’єктивних свiдоцтв того, що Товариство не зможе витребувати дебiторську заборгованiсть. Резерв створюється з використанням методу iндивiдуальної класифiкацiї дебiторiв.
Для визначення величини резерву аналiзується заборгованiсть споживачiв за наданi послуги з термiном непогашення понад 12 мiсяцiв.
МСБО 18 "Виручка" визнання доходiв
Визнання доходiв
Дохiд (виручка) вiд реалiзацiї товарiв, робiт, послуг визнається в разi наявностi всiх наведених нижче умов на основi принципу нарахування :
- сума доходу (виручка) можу бути достовiрно визначена
- є ймовiрнiсть надходження економiчних вигiд, пов’язаних з операцiєю
- можна достовiрно оцiнити ступiнь завершеностi операцiї на кiнець звiтного перiоду
- можна достовiрно оцiнити витрати, понесенi у зв’язку з операцiєю, та витрати, необхiднi для її завершення
Особливих вимог визнання доходу вiд реалiзацiї послуг вiдповiдно з полiтикою Товариства не визначено.
В разi надання Товариством послуг, обумовлених договором, протягом узгодженого перiоду, доходи визнаються у тому звiтному перiодi, в якому наданi послуги.
Визнання витрат
Витрати визнаються витратами певного перiоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони були здiйсненi. Витрати якi не можливо прямо пов’язати з доходом певного перiоду, вiдображаються у складi витрат того звiтного перiоду, в якому вони були здiйсненi.

МСБО 23 "Витрати на позики"
Товариство для складання фiнансової звiтностi застосовує базовий пiдхiд до облiку по займах, кредитах, позиках вiдповiдно до МСБО23. Витрати по займах (процентнi та iншi витрати понесенi у зв’язку з залученням займiв) визнаються в якостi витрат того перiоду, в якому понесенi з вiдображенням у звiтi про фiнансовi результати або капiталiзуються в залежностi вiд цiльового призначення.
МСБО 17"Оренда"
Оренда класифiкується як фiнансова, якщо за умовами оренди передаються в основному всi вигоди та ризики, пов’язанi з експлуатацiєю активу i оренда вiдповiдає одному з критерiїв визнання вiдповiдно до МСБО 17 "Оренда". Всi iншi види оренди класифiкуються як операцiйна оренда. Активи, що утримуються на умовах фiнансової оренди, визнаються активами Товариства за найменшою iз вартостей або за справедливою вартiстю або дисконтованою вартiстю мiнiмальних орендних платежiв на дату отримання. Вiдповiдна заборгованiсть включається в баланс як зобов’язання по фiнансовiй орендi з розподiленням на довгострокову та короткострокову заборгованiсть.
Витрати за операцiйною орендою списуються на витрати поточного перiоду протягом вiдповiдного термiну оренди.


МСБО 37 "Забезпечення, умовнi зобов’язання та умовнi активи"

Облiк та визнання зобов’язань та резервiв Товариства вiдбувається вiдповiдно до МСБО 37.
Зобов’язання Товариства класифiкуються як довгостроковi (строк погашення бiльше 12 мiсяцiв) та поточнi (строк погашення до 12 мiсяцiв).
Довгостроковi зобов’язання (крiм вiдстрочених податкiв на прибуток) вiдображаються в залежностi вiд виду по справедливiй вартостi.
Поточна кредиторська заборгованiсть облiковується та вiдображається в Балансi за первинною вартiстю, яка рiвняється справедливiй вартостi отриманих активiв або послуг.
Товариство проводить переведення частини довгострокової кредиторської заборгованостi до складу короткострокової, коли станом на дату Балансу за умовами договору до повернення частини боргу залишається менше нiж 365 днiв.
Товариство визнає в якостi резерву – резерв вiдпусток, який формується щомiсячно виходячи з фонду оплати працi та розрахункового оцiночного коефiцiєнта. Коефiцiєнт розраховується виходячи з даних попереднiх звiтних перiодiв враховуючи поправки на iнформацiю звiтного перiоду.
Забезпечення визнаються у фiнансовiй звiтностi Товариства, коли у нього є поточнi юридичнi або випливаючи з практики зобов’язання, що виникли в результатi минулих подiй, для погашення яких, ймовiрне вибуття ресурсiв, що втiлюють економiчнi вигоди i сума зобов’язань може бути достовiрно оцiнена.
Товариство визнає умовнi зобов’язання, виходячи з їх критерiїв визнання, враховуючи оцiнку вiрогiдностi їх виникнення та сум погашення, отриманих вiд експертiв.
Умовнi зобов’язання не визнаються у фiнансовiй звiтностi, вони розкриваються у примiтках якщо ймовiрний вiдтiк ресурсiв є суттєвим.
Умовнi активи не визнаються у фiнансовiй звiтностi, але розкриваються у примiтках до фiнансової звiтностi в тiй мiрi, в якiй ймовiрно отримання Товариством економiчних вигiд.

Полiтика управлiння ризиками.
Управлiння ризиками вiдiграє важливу роль в операцiйнiй дiяльностi Товариства, яке здiйснюється в ходi постiйного процесу оцiнки та визначення рiвнiв ризику, та засновано на системi внутрiшнього контролю. В ходi процесу стратегiчного планування, керiвництво Товариства оцiнює ризики ведення дiяльностi.
Управлiння ризиком капiталу – Товариство управляє своїм капiталом для того, щоб забезпечити своє функцiонування на безперервнiй основi, розширення бiзнесу i, водночас, гарантувати максимальний прибуток учасникам шляхом оптимiзацiї балансу власних та залучених коштiв. Керiвництво Товариства регулярно переглядає структуру капiталу. На основi результатiв таких переглядiв Товариство вживає заходiв для пiдтримання балансу загальної структури капiталу за рахунок погашення iснуючої заборгованостi.
Основнi категорiї фiнансових iнструментiв – основними фiнансовими зобов’язаннями Товариства є торгова кредиторська заборгованiсть, заборгованiсть по залученим грошовим коштам по договорам доручення, iншi довгостроковi зобов’язання та поточна заборгованiсть за довгостроковими зобов’язаннями. Основною метою цих фiнансових iнструментiв є залучення фiнансування для операцiйної дiяльностi Товариства. Товариство має рiзнi фiнансовi активи. Такi як грошовi кошти та їх еквiваленти, торгову дебiторську заборгованiсть.
Основними ризиками, якi виникають при використаннi фiнансових iнструментiв Товариства є ринковий ризик, кредитний ризик та ризик лiквiдностi.
Кредитний ризик – являє собою ризик того, що споживач (клiєнт) може не виконати своїх зобов’язань перед Товариством у строк, що може призвести до фiнансових збиткiв у Товариства.
Кредитний ризик Товариства головним чином пов'язаний з торговою дебiторською заборгованiстю. Суми подаються за вирахуванням резерву на покриття збиткiв вiд сумнiвної заборгованостi, який розраховується керiвництвом Товариства на основi попереднього досвiду та оцiнки поточної економiчної ситуацiї.
Ринковий ризик – це ризик того, що справедлива вартiсть майбутнiх грошових потокiв за фiнансовими iнструментами буде коливатися, внаслiдок змiни ринкових цiн.
Ризик лiквiдностi – представляє собою ризик того, що товариство не зможе погасити свої зобов’язання по мiрi настання строкiв їхнього погашення у звичайних або непередбачених умовах. Позицiя лiквiдностi Товариства контролюється та управляється.



МСБО 12 "Податки на прибуток".
Витрати з податку на прибуток визначаються та вiдображаються у фiнансовiй звiтностi Товариства вiдповiдно до МСБО12. Податок на прибуток обчислюється виходячи з бухгалтерського фiнансового результату (прибутку чи збитку).
В Податковому облiку податок на прибуток обчислюється враховуючи/ не враховуючи рiзницi, передбаченi ПКУ в залежностi вiд суми доходу за останнiй рiк за даними бухгалтерського облiку.
Сума податку на прибуток включає суму поточного податку за рiк i суму вiдстроченого податку. Податок на прибуток вiдображається в складi прибутку або збитку в повному обсязi, за винятком сум, що вiдносяться до операцiй, вiдображених у складi iншого сукупного доходу, або до операцiй iз власниками, вiдображених безпосередньо на рахунках власних засобiв, якi, вiдповiдно, входять в склад iншого сукупного прибутку або безпосередньо в складi власних засобiв. Поточний податок на прибуток розраховується виходячи з передбачуваного розмiру оподатковуваного прибутку за звiтний перiод з урахуванням ставок по податку на прибуток, що дiяли станом на звiтну дату, а також суми зобов'язань, що виникли в результатi уточнення сум податку на прибуток за попереднi звiтнi перiоди. Вiдстрочений податок вiдображається у вiдношеннi тимчасових рiзниць активiв, що виникають мiж балансовою вартiстю, активiв i зобов'язань, що визначаються для цiлей їх вiдображення в фiнансовiй звiтностi, i їх податковою базою. Вiдстрочений податок не визнається у вiдношеннi наступних тимчасових рiзниць: рiзницi, пов'язанi з вiдображенням у фiнансовiй звiтностi гудвiла та тi, що не зменшують базу оподаткування; рiзницi, що вiдносяться до активiв чи зобов'язань, факт первiсного визнання яких не впливає нi на бухгалтерський, нi на оподатковуваний прибуток. Величина вiдстроченого податку визначається виходячи зi ставок податку на прибуток, якi будуть застосовуватися в майбутньому, у момент вiдновлення тимчасових рiзниць, грунтуючись на дiючих або по сутi введених у дiю законах станом на звiтну дату. Вимоги по вiдстроченому податку вiдображаються в тiй мiрi, у якiй iснує ймовiрнiсть того, що в майбутньому буде отриманий оподатковуваний прибуток, достатнiй для покриття тимчасових рiзниць, неприйнятих витрат по податках i невикористаних податкових пiльг. Розмiр вимог по вiдстроченому податку зменшується в тому розмiрi, у якому не iснує бiльше ймовiрностi того, що буде отримана вiдповiдна вигода вiд реалiзацiї податкових вимог..
МСБО19 "Виплати працiвникам"
Всi винагороди працiвникам на Товариствi облiковуються як поточнi у вiдповiдностi з МСБО19.
В процесi господарської дiяльностi Товариство сплачує обов’язковi внески до Пенсiйного фонду України та iншi державнi фонди соцiального страхування за своїх працiвникiв у розмiрi, визначеному законодавством України. Також Положенням про оплату та премiювання працiвникiв та законодавством України передбаченi премiї за виконання встановлених показникiв та iншi виплати. Виплати, якi пов’язанi з нарахуванням/використанням резервiв є виплати по вiдпусткам. Iнших виплат працiвникам на Товариствi не передбачено.
МСБО 24 "Розкриття iнформацiї про пов’язанi сторони"
Сторони вважаються пов’язаними якщо перебувають пiд контролем або суттєвим впливом iнших осiб при прийняттi фiнансових чи операцiйних рiшень, що визнано МСБО 24 "Розкриття iнформацiї про пов’язанi сторони", також пов’язаними сторонами вважаються пiдприємства i фiзичнi особи, якi прямо або опосередковано здiйснюють контроль над пiдприємством або суттєво впливають на його дiяльнiсть, а також близькi члени родини такої фiзичної особи. При визначенi, чи є компанiя пов’язаною стороною основна увага придiляється сутностi вiдносин а не їх юридичнiй формi.
Операцiя з пов’язаною стороною – передача ресурсiв, послуг або зобов’язань мiж суб’єктом господарювання, що звiтує та пов’язаною стороною, незалежно вiд того, чи призначається цiна.
МСФЗ 8 "Операцiйнi сегменти"
Товариство в силу своїх особливостей та складеною практикою займається одним видом дiяльностi. У зв’язку з цим господарчо-галузевi сегменти не видiленi. Товариство займається реалiзацiєю послуг тiльки на територiї України, в зв’язку з цим географiчнi сегменти не видiляються. У разi розширення масштабiв дiяльностi Товариства та при появi нових видiв дiяльностi Товариство буде представляти фiнансову звiтнiсть у вiдповiдностi з МСБО8.

Форми фiнансової звiтностi
Товариство визначає форми представлення фiнансової звiтностi:
Баланс (Звiт про фiнансовий стан) складається методом подiлу активiв та зобов’язань на поточнi та довгостроковi.
Звiт про фiнансовi результати (Звiт про сукупний дохiд) складається методом подiлу витрат за функцiональними ознаками.
Звiт про змiни у власному капiталi подається в розгорнутому форматi.
Звiт про рух грошових коштiв складається вiдповiдно з МСБО7 прямим методом.
Примiтки до фiнансової звiтностi складаються вiдповiдно з обов’язковими вимогами до розкриття iнформацiї, викладених у всiх МСБО/МСФЗ.

4.Суттєвi облiковi судження та оцiнки
Пiдготовка фiнансової звiтностi згiдно з МСФЗ вимагає вiд керiвництва формування суджень, оцiнок та припущень, якi впливають на застосування облiкових полiтик, а також на суми активiв, зобов’язань, доходiв та витрат, вiдображених у фiнансовiй звiтностi. Оцiнки та пов’язанi з ними припущення грунтуються на iсторичному досвiдi та iнших факторах, якi вважаються обгрунтованими за даних обставин, результати яких формують основу суджень стосовно балансової вартостi активiв та зобов’язань, яка не є очевидною з iнших джерел. Хоча цi оцiнки грунтуються на найкращому розумiннi керiвництвом поточних подiй та операцiй, фактичнi результати можуть суттєво вiдрiзнятися вiд цих оцiнок.
Оцiнки в основному включають:
- Знецiнення основних засобiв вiдповiдно до МСФЗ 36 "Знецiнення активiв"- Товариство переглядає балансову вартiсть необоротних матерiальних активiв ( в основному основних засобiв) для визначення ознак знецiнення
- Термiн корисного використання основних засобiв – Товариство визначає строки корисного використання не рiдше нiж 1 раз на рiк, на кiнець кожного фiнансового року та якщо очiкуються вiдхилення вiд попереднiх оцiнок, змiни враховуються як змiни в облiкових оцiнках згiдно з МСБО 8 "Облiковi полiтики, змiни в облiкових оцiнках та помилки"
- Резерв пiд сумнiвну заборгованiсть – Товариство визначає створювати чи не створювати резерв пiд сумнiвнi борги для покриття можливих збиткiв.

5. МСБО 16 "Основнi засоби" МСБО 38 "Нематерiальнi активи" МСБО 40 "Iнвестицiйна нерухомiсть"
В Товариствi у звiтному перiодi надходжень основних засобiв не було. Основнi засоби та нематерiальнi активи, якi наведенi в таблицi, належать Товариству, обмеження щодо володiння, користування та розпорядження вiдсутнi. В заставi знаходиться об’єкти: корпус КПП(лiтера "Б") та адмiнiстративно-побутова-виробнича будiвля (лiтера "Ц"). У зв’язку з тим, що 97,3% основних засобiв утримуються з метою одержання орендних платежiв, на 01.01.2016 року основнi засоби подiленi на iнвестицiйну та операцiйну нерухомiсть та на кiнець звiтного перiоду вiдображенi вiдповiдно в строчках "основнi засоби" та "iнвестицiйна нерухомiсть". У 2016 роцi переоцiнка вартостi основних засобiв не проводилася, тому що балансова вартiсть основних засобiв та нематерiальних активiв суттєво не вiдрiзнялась вiд їх справедливої вартостi. Аналiзуючи, вiдповiдно до МСФЗ 36 "Знецiнення активiв", ознаки можливої наявностi знецiнення основних фондiв, зазначаємо, що активи Товариства знаходяться в доброму станi та експлуатуються в повному обсязi. Немає пiдстав вважати, що вартiсть комплексу активiв знизилася бiльше, нiж передбачалось, виходячи з нормальних умов його експлуатацiї.

Рух основних засобiв представлений таким чином, тис. грн.:


У тисячах гривень Iнвести-
цiна нерухо-
мiсть Будiвлi
i споруди Виробниче
обладнання Транспорт Iнструмент Незавер-шене будiвни-цтво Всього
Первiсна вартiсть на 01.01.16р. 3390 347 509 75 52 1648 6021
Знос 1228 261 479 74 47 2089
Балансова вартiсть на 01.01.16р. 2162 86 30 1 5 1648 3932
Надходження
Вибуття первiсної вартостi 9 9
Вибуття зносу 9 9
Нарахована амортизацiї 136 6 19 1 2 164
Первiсна вартiсть на 31.12.16р. 3390 347 509 75 43 1648 6012
Знос 1364 267 498 75 40 2244
Балансова вартiсть на 31.12.16р. 2026 80 11 0 3 1648 3768

Руху по нематерiальним активам у звiтному перiодi не вiдбулося.
Згiдно до Наказу №28 вiд 21.11.2016 року на Товариствi вiдповiдно до статтi 10 Закону України "Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.99 р. № 996-XIV а також наказу про облiкову полiтику ПАТ "АК-ТРАНС" була проведена iнвентаризацiя активiв i зобов’язань станом на 01 грудня 2016 року. За результатами iнвентаризацiї не було виявлено нестач або перевищення, а також активiв та зобов’язань, якi не вiдповiдають критерiям визнання, iнвентаризацiя у повному обсязi не виявила порушень.
В 2016 роцi були списанi з балансу Товариства та лiквiдованi основнi засоби на суму 9 тис. грн., знос по яким - 100%.
6.Iншi необоротнi активи, тис.грн.
01.01.2015 31.12.2015 31.12.2016
8498 8498 8498
. Дана сума є частковою оплатою вартостi земельної дiлянки Товариства до умов договору купiвлi-продажу та вiдображається в балансi по фактично сплаченiй сумi без врахування вартостi грошей у часi (дисконтування).
Станом на 01.01.2016 року та 31.12.2016 року Товариство не має довгострокових активiв, призначених для продажу, (груп вибуття) та не має дiяльностi, що припиняється або вже припинена.
7. МСФЗ 5 "Непоточнi активи, утримуванi для продажу та припинена дiяльнiсть"
Станом на 01.01.2015р., 31.12.2015р., 31.12.2016р. Товариство не мало довгострокових активiв, призначених для продажу, (груп вибуття) та не має дiяльностi, що припиняється або вже припинена.

8.Оборотнi активи та дебiторська заборгованiсть.

8.1. МСБО 2 "Запаси"
Станом на 31.12.2016 року в Товариствi запаси облiковуються в розмiрi 2 тис. грн.
Рух запасiв за видами за 12 мiсяцiв 2016 року:
Основнi та допомiжнi виробничi запаси
тис. грн.
Станом на 01 сiчня 2016 року 2
Надходження 7
Вибуття 7
Станом на 31 грудня 2016 року 2
Аналогiчний перiод минулого року
Основнi та допомiжнi виробничi запаси
тис. грн.
Станом на 01 сiчня 2015 року 2
Надходження 2
Вибуття 2
Станом на 31 грудня 2015 року 2

8.2. Дебiторська заборгованiсть тис. грн.

01.01.2015 31.12.2015 31.12.2016
Дебiторська заборгованiсть за товари,роботи, послуги 184 63 145
Дебiторська заборгованiсть за розрахунками з бюджетом 2 1 -
Iнша поточна дебiторська заборгованiсть 98 137 199
ВСЬОГО 284 201 344
Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги складається з заборгованостi споживачiв послуг по оплатi орендної плати за нежитловi примiщення та послуг по стоянцi та зберiганню транспорту.
Iнша поточна дебiторська заборгованiсть складається з передплат постачальникам за енерго- теплоносiї.
Для визначення величини резерву аналiзується заборгованiсть споживачiв з термiном непогашення понад 12 мiсяцiв.
Для визначення величини резерву сумнiвних боргiв була проаналiзована заборгованiсть споживачiв з термiном непогашення понад 12 мiсяцiв. Резерв пiд знецiнення дебiторської заборгованостi у 2016 роцi не створювався, так як оцiнка погашення заборгованостi є високою. Оцiнка заборгованостi для створення резерву визначалася на iндивiдуальнiй основi – у розрiзi контрагентiв.

9. Грошовi кошти та їх еквiваленти.
Грошовi кошти та їх еквiваленти включають, тис. грн.:
01.01.2015 31.12.2015 31.12.2016
Поточнi рахунки в банку
гривнi 39 41 80
Грошовi кошти Товариства зберiгаються на поточних банкiвських рахунках. Облiк грошових коштiв i розрахункiв грошовими коштами здiйснюється згiдно чинного законодавства стосовно касових операцiй в готiвковiй формi та розрахункових операцiй в безготiвковiй формi.

10.Витрати майбутнiх перiодiв.
До витрат майбутнiх перiодiв вiдносяться витрати, здiйсненi за 12 мiсяцiв 2016 року, якi пiдлягають вiднесенню на витрати в майбутнiх звiтних перiодах. Такi витрати станом на 31.12.2016р. не облiковуються.

11.Капiтал. Звiт про власний капiтал за 2016 рiк, тис. грн.
Товариство складає Звiт про власний капiтал вiдповiдно до МСБО. Звiт про змiни у власному капiталi включає iнформацiю на початок та на кiнець 2016 року.


Стаття Зареєстрований капiтал
Нерозподiлений прибуток (непокритий збиток) Всього
Залишок на 01.01.2016 року 884 40 924
Коригування:
Виправлення помилок
Скоригований залишок на 01.01.2016 884 40 924
Чистий прибуток(збиток) за 2016 рiк 682 682
Залишок на 31.12.2016 884 722 1606
Порiвняльна iнформацiя
Стаття Зареєстрований капiтал Нерозподiлений прибуток (непокритий збиток) Всього
Залишок на 01.01.2015року 884 (340) 544
Коригування:
Виправлення помилок - -
Скоригований залишок на 01.01.2016 884 (340) 544
Чистий прибуток(збиток) за 2015 рiк 380 380
Залишок на 31.12.2015 884 40 924


Статутний капiтал.
Статутний капiтал Товариства - 883585.75 грн. Сформований та сплачений повнiстю.

Структура реєстру власникiв (акцiонерiв)

Тип акцiонерiв Кiлькiсть акцiонерiв Кiлькiсть належних акцiонерам ЦП Вiдсоток
належних акцiонерам ЦП
вiд СК,%
Фiзичнi особи 226 3525744 99,7567
в т.ч. Постельнiков В.М. 3230617 91,4064
Юридичнi особи 2 8599 0,24330
Всього 224 3534343 100,00

Протягом 12 мiсяцiв 2016 року змiн у розмiрi статутного капiталу не вiдбувалося. Товариство нараховує дивiденди акцiонерам, якщо таке рiшення прийнято на загальних зборах акцiонерiв. У перiодi 12 мiсяцiв 2016р. дивiденди не об’являлися та не виплачувалися.
Нерозподiлений прибуток (непокритий збиток).
За результатами 12 мiсяцiв 2016 року нерозподiлений прибуток Товариства станом на 31.12.2016р. складає 682 тис. грн., на 01.01.2015р. - 518 тис. грн., на 01.01.2016р. - 380 тис. грн.

Резервного капiталу, капiталу у дооцiнках, додаткового капiталу станом на 31.12.2016 року не має.

12.Довгостроковi зобов’язання та забезпечення (iншi) тис. грн.
01.01.2015 31.12.2015 31.12.2016
11680 11341 10677
Станом на 31 грудня 2016 року в балансi облiковуються iншi довгостроковi зобов’язання в розмiрi 10677 тис. грн., якi були одержанi по договору поворотної фiнансової допомоги та iншим договорам на придбання земельної дiлянки Товариства. У звiтному перiодi довгостроковi зобов’язання зменшились на 664 тис. грн. за рахунок погашення боргу.

13.Поточнi зобов’язання, тис. грн.
01.01.2015 31.12.2015 31.12.2016
Заборгованiсть за товари, роботи, послуги 118 - -
Заборгованiсть перед бюджетом 229 119 171
Заборгованiсть по страхуванню 23 26 15
Заборгованiсть по оплатi працi 49 51 55
Поточнi забезпечення 82 103 103
Iншi поточнi зобов’язання (заборгованiсть перед клiєнтами по договорам оренди нежитлових примiщень, стоянки транспорту) 303 112 65
Всього 804 411 409



Податки до сплати включали наступнi види податкiв
01.01.2015 31.12.2015 31.12.2016
Податок з доходiв фiзичних осiб 151 162 220
Податок на прибуток 64 121 -
Податок на додану вартiсть 655 731 734
Вiйськовий збiр 6 17 18
Податок на землю 451 537 904
Податок на нерухомiсть - 68 131
Податок на воду 2 2 2
Всього 1329 1638 2009

14.МСБО 18 "Виручка" (Доходи)
За 12 мiсяцiв 2016 року 97,3% доходу вiд реалiзацiї складає дохiд вiд орендних операцiй з урахуванням компенсацiї комунальних витрат та 2,7% - надання послуг по стоянцi та зберiганню автотранспорту.
До собiвартостi наданих послуг були включенi витрати: на придбання матерiальних цiнностей, на оплату комунальних послуг, витрати на оплату працi, нарахування на соцiальнi заходи, амортизацiя ОЗ.
12 мiсяцiв 2015 року
тис. грн. 12 мiсяцiв 2016 року
тис. грн.
Чистий дохiд вiд реалiзацiї послуг в т.ч. 4508 5179
Дохiд вiд орендних операцiй 4357 5039
Дохiд вiд стоянки транспорту 141 138
Дохiд вiд перевезень, здачi металобрухту 5 2
Дохiд вiд здачi металобрухту 5 -
Собiвартiсть наданих послуг 1800 1739

15.Адмiнiстративнi витрати.
12 мiсяцiв 2015 року
тис. грн. 12 мiсяцiв 2016 року
тис. грн.
Заробiтна плата 580 662
Нарахування на фонд заробiтної плати 214 145
Разом витрати на персонал 794 807
Матерiальнi витрати 359 310
Амортизацiя 13 9
Iншi витрати з них: 1158 1632
Послуги стороннiх органiзацiй 252 430
Витрати за операцiйною орендою автомобiля 65 22
Сплата податкiв 705 1064
Екологiчнi витрати 41 46
Канцелярськi витрати 3 5
Витрати на навчання, пiдписку 4 5
Резерв вiдпусток 75 57
Збiр(судовий, адмiнiстративний) 6 3
РАЗОМ АДМIНIСТРАТИВНI ВИТРАТИ 2324 2758

Товариством були понесенi iншi операцiйнi витрати, якi складаються з витрат, пов’язаних зi сплатою послуг наданих стороннiми органiзацiями (зв’язку, зберiгача цiнних паперiв, юридичної та страхової компанiй), оренди автомобiля, витрат на сплату податкiв та iншi.
МСБО 17"Оренда"
В 2016р. укладено договiр операцiйної оренди автомобiля з Головою правлiння ПАТ "АК-ТРАНС". Строк використання орендованого основного засобу визначаються за термiном оренди, зазначеним у договорi. Вартiсть орендованого засобу зазначається в договорi оренди. Прийнятий в оперативну оренду актив на пiдставi договору та акту приймання-передачi, на балансових рахунках бухгалтерського облiку в Товариства не оприбуткований. Наданий Товариству в оперативну оренду автомобiль використовується для власних господарських потреб. Оренднi платежi орендодавцю щомiсячно нараховуються та вiдображаються у складi адмiнiстративних витрат. Платежi, пов’язанi з операцiйною орендою вiдображаються як витрати у звiтi про фiнансовi результати (сукупний дохiд) за перiод з використанням прямолiнiйного методу списання таких витрат протягом строку оренди.
МСБО 23 "Витрати на позики"
Станом на 01.01.2016р. та 31.12.2016 року Товариство не мало позик як капiталiзованих так i не капiталiзованих (кредити, займи, позики)
МСБО 12 "Податки на прибуток".
Поточна ставка податку на прибуток у 2016 роцi - 18%. Товариство за 2016 рiк мало дохiд, за даними бухгалтерського облiку, менше 20 млн. грн., тому було прийнято рiшення в податковому облiку не застосовувати рiзницi, якi коригуватимуть фiнансовий результат. У 2016 роцi в Товариства не виникали ВПА (вiдстроченi податковi активи) чи ВПЗ (вiдстроченi податковi зобов’язання) так як тимчасовi рiзницi, якi виникали в попереднiх роках у зв’язку з тим, що бухгалтерська база (БА) та податкова база (ПБ), якi ранiше вiдрiзнялися на суми дооцiнки /уцiнки поточних фiнансових iнвестицiй до справедливої вартостi, у 2016 роцi зрiвнялися. Iнших розбiжностей мiж БА та ПБ пов’язаних з встановленням рiзних строкiв експлуатацiї основних засобiв, переоцiнок, резервiв та iнше не було.
Податкове законодавство – в даний час в Українi дiє ряд законiв i нормативних актiв вiдносно рiзноманiтних податкiв та зборiв, якi стягуються як державними так i мiсцевими органами влади. Податки, якi застосовуються, включають податок на прибуток, нарахування на фонд заробiтної плати та iншi податки та збори. Закони, якi регулюють цi податки часто змiнюються, а їх положення часто нечiткi або не розробленi, iснують рiзнi точки зору вiдносно тлумачення правових норм, що викликає загальну невизначенiсть i створює пiдстави для конфлiктних ситуацiй. Цi факти створюють податковi ризики, значно перевищуючi ризики в країнах з бiльш розвиненими податковими системами.
Iнтерпретацiї керiвництвом Товариства законодавства застосовного до операцiй та дiяльностi Товариства може бути оскаржена вiдповiдними фiскальними органами. Подiї що вiдбувалися i вiдбуваються в Українi вказують на те, що податковi органи можуть зайняти бiльш жорстку позицiю при iнтерпретацiї законодавства та перевiрцi податкових розрахункiв. Як наслiдки можуть бути донарахованi податки, пенi, штрафи.
Як результат цього активи та операцiйна дiяльнiсть Товариства можуть пiдлягати ризику в разi будь-яких несприятливих змiн у полiтичному та економiчному середовищу.
Податковi ризики – ризики, що виникають у разi прийняття Товариством позицiй щодо розрахунку податку на прибуток, та можуть бути оскарженi податковими органами i призвести до нарахування податкiв, штрафiв, до змiни наявних податкових збиткiв чи прибуткiв, за оцiнкою керiвництва Товариства знаходяться у звичайних невизначених межах з низькою ймовiрнiстю реалiзацiї.

16.Умовнi активи та зобов’язання МСБО 37 "Забезпечення, умовнi зобов’язання та умовнi активи"
Судовi справи – в ходi своєї поточної дiяльностi Товариство у 2016 роцi було об’єктом судових справ та розглядiв. Керiвництво Товариства вважає, що максимальна вiдповiдальнiсть по зобов’язанням, якi можуть бути наслiдком позовiв, у разi виникнення, матиме суттєвий вплив на фiнансовий стан або результати майбутнiх операцiй Товариства.
На думку керiвництва Товариства станом на 31 грудня 2016 року вiдповiднi положення податкового законодавства iнтерпретованi їм коректно, вiрогiднiсть збереження фiнансового положення, в якому знаходиться Товариство є високою.
Система управлiння ризиками Товариства складається з сукупностi визначених правил та процедур, спрямованих на виявлення, оцiнку та управлiння ризиками дiяльностi з урахуванням її профiлю ризикiв (сукупностi властивих її видiв ризику).
Система вiдповiдних заходiв iз запобiгання та мiнiмiзацiї впливу ризикiв складається з корпоративного управлiння (органiзацiйна структура, пiдпорядкування та функцiї посадових осiб та працiвникiв, розподiл прав i обов’язкiв, правила та процедури прийняття рiшень, щодо дiяльностi та контролю).
Серед ризикiв Товариство визначає iстотнi ризики для нього, тобто реалiзацiя яких буде мати iстотний вплив на дiяльнiсть або фiнансовий стан, визначає заходи щодо запобiгання та мiнiмiзацiї впливу. ПАТ "АК-ТРАНС" iстотним для себе розглядає ринковий, операцiйний ризик та ризик лiквiдностi.
.
До ризикiв, якi можуть виникати при провадженнi операцiйної дiяльностi Товариства належать такi їх види:
Загальний фiнансовий ризик (ризик банкрутства)- ризик неможливостi продовження дiяльностi товариства, яке може виникнути при погiршеннi фiнансового стану товариства, якостi його активiв, структури капiталу, при виникненнi збиткiв вiд його дiяльностi внаслiдок перевищення витрат над доходами
Операцiйний ризик – ризик виникнення збиткiв, якi є наслiдком недосконалої роботи внутрiшнiх процесiв та систем товариства, її персоналу або результатом зовнiшнього впливу. Операцiйний ризик включає ризик персоналу, iнформацiйно-технологiчний ризик, правовий ризик.
Ризик втрати дiлової репутацiї –ризик виникнення збиткiв, пов’язаних зi зменшенням кiлькостi клiєнтiв або контрагентiв товариства через виникнення у суспiльствi несприятливого сприйняття товариства, зокрема її фiнансової стiйкостi,якостi послуг,що надаються, або її дiяльностi в цiлому, який може бути наслiдком реалiзацiї iнших ризикiв
Стратегiчний ризик –ризик виникнення збиткiв, якi пов’язанi з прийняттям неефективних управлiнських рiшень, помилками, якi були допущенi пiд час їх прийняття, а також з неналежною реалiзацiєю рiшень, що визначають стратегiю дiяльностi та розвитку товариства
Кредитний ризик –ризик виникнення в товариствi фiнансових втрат(збиткiв) внаслiдок невиконання в повному обсязi або неповного виконання контрагентом своїх фiнансових зобов’язань перед товариством вiдповiдно до умов договору. Розмiр збиткiв у цьому випадку пов'язаний iз сумою невиконаного зобов’язання
Ризик лiквiдностi – ризик виникнення збиткiв в товариства у зв’язку з неможливiстю своєчасного виконання нею в повному обсязi своїх фiнансових зобов’язань, не зазнавши при цьому неприйнятних втрат, внаслiдок вiдсутностi достатнього обсягу високолiквiдних активiв.
Особливим видом ризику є системний ризик – ризик виникнення збиткiв у значної кiлькостi установ, який обумовлений неможливiстю виконання ними своїх зобов’язань у зв’язку з невиконанням (несвоєчасним виконанням) зобов’язань однiєю установою внаслiдок реалiзацiї у неї кредитного ризику, ризику лiквiдностi або iншого ризику. Системний ризик несе загрозу порушення дiяльностi всiєї фiнансової системи.
Управлiння ризиками
Ризик персоналу як складової операцiйного ризику
Заходи для запобiгання та мiнiмiзацiї впливу ризику персоналу Товариства:
-виважена полiтика пiдбору квалiфiкованих кадрiв
-встановлення жорсткiших критерiїв вiдбору персоналу та додаткових вимог до квалiфiкацiї та дисциплiнi
-проведення навчання та пiдвищення квалiфiкацiї
-обмеження доступу до iнсайдерської iнформацiї та iнформацiї з обмеженим доступом
- перевiрка правомiрностi та безпомилковостi проведення операцiй
-чiтке розмежування повноважень та обов’язкiв
-контроль за дотриманням визначених посадових iнструкцiй
-наявнiсть таких iнструкцiй
-встановлення ефективних процедур вирiшення конфлiктiв
Ризик iнформацiйно-технологiчного впливу як складової операцiйного ризику
Заходи для запобiгання та мiнiмiзацiї впливу ризикуIТ
-використання надiйних технiчних, програмних, IТ систем i засобiв комунiкацiї та зв’язку
-забезпечення безперебiйного їх функцiонування
-застосування засобiв захисту iнформацiї на всiх етапах обробки i зберiгання
-дублювання та архiвування iнформацiї
органiзацiя контролю доступу до iнформацiї та примiщень
Ризик правовий як складової операцiйного ризику
Заходи для запобiгання та мiнiмiзацiї впливу ризику правового
-чiтке розмежування повноважень та вiдповiдальностi, регламентування
-своєчасне iнформування про змiни у законодавствi та внутрiшнiх документах
-розробка типових форм та iнших документiв
-попередження порушень вимог нормативно-правових актiв, шляхом аудиту(контролю)
Ризик втрати дiлової репутацiї
Заходи для запобiгання та мiнiмiзацiї впливу ризику втрати репутацiї
-вибiр виваженої бiзнес-стратегiї
-контроль за послiдовним впровадженням цiлей, завдань та управлiнських рiшень
-пiдвищення рiвня квалiфiкацiї керiвникiв всiх рiвнiв
-забезпечення вiдповiдностi оперативних планiв дiяльностi установи її цiлям
Схильнiсть Товариства до ризикiв на кiнець звiтного перiоду та iнформацiя про концентрацiю ризикiв:
Управлiння капiталом
Капiтал Товариства складається з власного капiталу, який належить акцiонерам, що включає в себе статутний капiтал та нерозподiлений прибуток. Товариство здiйснює контроль за капiталом шляхом проведення аналiзу суми власного капiталу та можливостi її коригування . Протягом 12 мiсяцiв 2016 року не було змiн у пiдходi Товариства до управлiння капiталом.
Загальний фiнансовий ризику (ризик банкрутства)
Заходи для запобiгання та мiнiмiзацiї впливу загального фiнансового ризику (ризик банкрутства) Товариства:
-контроль за фiнансовим станом товариства, якiстю активiв, структурою капiталу
-коригування у разi появи ознак погiршення.
Ринковi ризики
Валютний ризик
Товариство не було схильне до валютного ризику станом на 31 грудня 2015 року, оскiльки не мало жодних монетарних активiв або зобов’язань деномiнованих в iноземнiй валютi та не мало наслiдкiв коливання курсiв iноземних валют та золота.
Товарний ризик – поточний або майбутнiй прибуток Товариства може бути пiд негативним впливом змiн ринкових цiн на послуги Товариства а також коливанням цiн на похiднi фiнансовi iнструменти, базовим активом яких є товари.
Кредитний ризик – Для Товариства основним фiнансовим iнструментом, схильним до кредитного ризику є поточна та iнша дебiторська заборгованiсть Товариство мiнiмiзує свiй кредитний ризик шляхом укладання угод з покупцями послуг, що мають вiдповiднi кредитнi iсторiї. Iншi статтi фiнансової звiтностi не схильнi до кредитного ризику. Не дивлячись на те, що платiжна спроможнiсть дебiторiв Товариства визначається рiзними економiчними факторами, керiвництво Товариства вважає, що резерв на покриття сумнiвної заборгованостi є достатнiм для компенсацiї можливих збиткiв, пов’язаних з непогашенням сумнiвної заборгованостi. У 2016 роцi резерв на покриття сумнiвної заборгованостi не створювався так як заборгованостi, строком погашення бiльше 3 мiсяцiв на Товариствi не було. Товариство також не має заборгованостей строком бiльше 3 рокiв. Грошовi кошти розмiщуються в банках, якi на момент вiдкриття рахункiв мають мiнiмальний ризик дефолту та вважаються достатньо надiйними.
Заходи для запобiгання та мiнiмiзацiї впливу ризику кредитного
- встановлення внутрiшнього обмеження обсягу дебiторської заборгованостi в активах Товариства
- аналiз платоспроможностi контрагентiв
- здiйснення заходiв щодо недопущення наявностi в активах простроченої дебiторської заборгованостi
Керiвництво застосовує постiйний контроль за схильнiстю до кредитного ризику
Аналiз концентрацiя кредитного ризику за найбiльшими контрагентами проведено.

Ризик лiквiдностi – ризик того, що у Товариства виникнуть труднощi з розрахунками за фiнансовими зобов’язаннями, що здiйснюються грошовими коштами або iншими фiнансовими активами на кiнець звiтного перiоду значний.
Заходи для запобiгання та мiнiмiзацiї впливу ризику лiквiдностi
- збалансованiсть активiв за строками реалiзацiї з зобов’язаннями за строками погашення
- утримання певного обсягу активiв в лiквiднiй формi
- встановлення внутрiшнього обмеження обсягу залучених коштiв для фiнансування дiяльностi
- збалансування вхiдних та вихiдних грошових потокiв

На 31.12.2015 На 31.12.2016
Фiнансовi активи, тис. грн. менше 1 року вiд 1 до 2 рокiв вiд 2 до 5 рокiв менше 1 року вiд 1 до 2 рокiв вiд 2 до 5 рокiв
Поточнi рахунки в банку - - - - - -
гривнi 41 - - 80 - -
Дебiторська заборгованiсть за товари,роботи, послуги 63 - - 145 - -
Iнша поточна дебiторська заборгованiсть 137 - - 199 - -
На 31.12.2015 На 31.12.2016
Фiнансовi зобов’язання, тис. грн. менше 1 року вiд 1 до 2 рокiв вiд 2 до 5 рокiв менше 1 року вiд 1 до 2 рокiв вiд 2 до 5 рокiв
Кредиторська заборгованiсть товари, роботи, послуги в дилерськiй дiяльностi - -
Iншi поточнi зобов’язання (заборгованiсть перед клiєнтами по договорам оренди примiщення та стоянки та зберiгання транспорту 112 65
Розрахунок впливу змiни процентної ставки з використанням методу ефективного вiдсотку за фiнансовими активами та зобов’язаннями не розраховувався, так як цi фiнансовi iнструменти Товариство має намiр реалiзувати в найближчому майбутньому, очiкуваний термiн реалiзацiї не перевищує 1 рiк.
Iншi довгостроковi зобов’язання станом на 31.12.2016 року складають 110677 тис. грн. В Товариствi розроблений графiк щомiсячного погашення боргу перед кредиторами, за виконанням якого встановлений жорсткий контроль.
17.Резерви МСБО "Забезпечення, умовнi зобов’язання та умовнi активи" та МСБО19 "Виплати працiвникам"
За 12 мiсяцiв 2016 року Товариство не мало нiяких iнших видiв резервiв крiм резерву вiдпусток, що складає станом на 31.12.2016 року 103 тис. грн.
На виплати спiвробiтникiв Товариства нараховуються пенсiйнi внески для забезпечення Пенсiйного фонду у вiдповiдностi з нормативними документами та законами України. Станом на 31 грудня 2016 року Товариство не мало зобов’язань за додатковими пенсiйними виплатами, медичним обслуговуванням, страховими чи iншими виплатами пiсля виходу на пенсiю перед своїми спiвробiтниками чи iншими працiвниками.

Резерв пiд знецiнення дебiторської заборгованостi у 2016 роцi не створювався, так як оцiнка погашення заборгованостi є високою. Оцiнка заборгованостi для створення резерву визначалася на iндивiдуальнiй основi – у розрiзi контрагентiв.

18.Звiт про рух грошових коштiв
Звiт щодо руху грошових коштiв Товариства за звiтний перiод складено за вимогами МСБО 7 "Звiт про рух грошових коштiв" за прямим методом, згiдно з яким розкривається iнформацiя про основнi класи валових надходжень грошових коштiв чи валових виплат грошових коштiв на нетто-основi. У звiтi вiдображено рух грошових коштiв вiд операцiйної дiяльностi. Операцiйна дiяльнiсть - полягає в отриманнi прибутку вiд звичайної дiяльностi, сума якого скоригована на витрати на оплату працi персоналу, сплату податкiв, вiдрахування на соцiальнi заходи та iншi витрати.
Чистий рух грошових коштiв вiд операцiйної дiяльностi за звiтний перiод становить 39 тис. грн. Результатом чистого руху коштiв вiд дiяльностi Товариства за звiтний перiод з урахуванням залишку коштiв на початок 2017 року є грошовi кошти в сумi 80 тис. грн. Грошовi потоки в iноземнiй валютi вiдсутнi.
Статтi 2016 рiк, тис. грн. 2015 рiк, тис. грн.
Надходження вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, послуг) 4917 4400
Надходження авансiв вiд покупцiв i замовникiв 66 112
Надходження вiд повернення авансiв - 2100
Iншi надходження (компенсацiя комунальних витрат орендарями) 1104 1115
Витрачання на оплату товарiв, робiт, послуг 2475 4444
Витрачання на оплату працi 979 909
Витрачання на вiдрахування на соцiальнi заходи 279 453
Витрачання на оплату зобов’язань з податкiв та зборiв 2009 1638
Витрачання на оплату авансiв 235 166
Iншi витрачання (пiдзвiтнi кошти) 71 111
Чистий рух коштiв вiд операцiйної дiяльностi 39 6
Витрачання на придбання необоротних активiв - 4
Чистий рух грошових коштiв за звiтний перiод 39 2
Залишок коштiв на початок року 41 39
Залишок коштiв на кiнець року 80 41
На рахунках Товариства на кiнець 2016 року облiковуються 30,0 тис. грн., якi заблокованi по рiшенню ДВС Шевченкiвського району до вирiшення питання викупу земельної дiлянки.
19.Змiни облiкової полiтики
Фiнансова звiтнiсть Товариства за 12 мiсяцiв 2016 року представлена за звiтною полiтикою у вiдповiдностi з МСФЗ. Вiдповiдна iнформацiя за 2015 рiк перерахована. Змiн в облiковiй полiтицi не було.
20. МСФЗ 8 "Операцiйнi сегменти"
В силу специфiки своєї дiяльностi господарчо-галузевi та географiчнi сегменти не видiленi. Дiяльнiсть Товариства у звiтному перiодi здiйснювалася в одному операцiйному сегментi. Товариство здiйснювало дiяльнiсть, пов’язану з наданням в оренду власного майна за договорами оренди примiщень на територiї України, в м. Києвi
У разi розширення масштабiв дiяльностi Товариства та при появi нових видiв дiяльностi Товариство буде представляти фiнансову звiтнiсть у вiдповiдностi з МСБО8.
21.МСБО 24 "Розкриття iнформацiї про пов’язанi сторони"
Наведена нижче фiзична особа являє собою пов’язанi сторони для Товариства:
Пов’язана сторона Характер взаємовiдносин Наявнiсть контролю
Постельнiков Вiктор Миколайович Голова Наглядової ради. можливiсть здiйснювати вирiшальний вплив на управлiння та/або дiяльнiсть Товариства шляхом прямого володiння часткою, що вiдповiдає 91,41% статутного капiталу.

У звiтному перiодi вiдбулася наступна операцiя з пов’язаною особою. Так Товариство виступило майновим поручителем стосовно виконання зобов’язань за договором позики Постельнiкова В.М. Фiнансово-господарська операцiя здiйснювалися на звичайних умовах у звичайних цiнах. Компенсацiї, бонуси та iншi додатковi виплати пов’язанiй особi не здiйснювалися.

22. МСБО 10 "Подiї пiсля звiтного перiоду"
Керiвництво Товариства встановлює порядок, дату пiдпису фiнансової звiтностi та осiб, що мають повноваження її пiдпису. При складаннi фiнансової звiтностi Товариство враховує подiї, що вiдбулися пiсля звiтної дати та вiдображає їх у фiнансовiй звiтностi вiдповiдно до МСБО10. Коригуючи подiї свiдчать про умови, що iснували на кiнець звiтного перiоду, не коригуючи – свiдчать про умови, що виникли пiсля закiнчення звiтного перiоду.
Пiсля звiтної дати не вiдбулося iстотних подiй, якi суттєво впливають на розумiння фiнансової звiтностi Товариства.


23. Затвердження фiнансових звiтiв
Цi фiнансовi звiти затвердженi та допущенi до публiкацiї Головою правлiння Товариства "15" лютого 2017р.

Голова правлiння ________________________________Масонцев О.П.

Головний бухгалтер ________________________________Рубан Т.М.

д/н

д/н

д/н