Приватне акціонерне товариство " АК-ТРАНС"

Код за ЄДРПОУ: 05475162
Телефон: (044)483-84-26
e-mail: ak-trans04112@ukr.net
Юридична адреса: 04112, м.Київ, вул. Оранжерейна, 1
 
Дата розміщення: 05.05.2014

Річний звіт за 2013 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Примiтки до фiнансової звiтностi Публiчного акцiонерного товариства
"АК-ТРАНС" за 2013 рiк


1. Iнформацiя про Товариство

Публiчне акцiонерне товариство "АК-ТРАНС" (надалi – Товариство), створене вiдповiдно до чинного законодавства, є правонаступником всiх прав та обов’язкiв Вiдкритого акцiонерного товариства "АК-ТРАНС". Засновниками Товариства є фiзичнi та юридичнi особи-резиденти України.
Мiсцезнаходження Товариства: 04112, м. Київ, вул. Оранжерейна,1.
Основними видами дiяльностi Товариства є:
- Надання в оренду й експлуатацiю власного чи орендованого нерухомого майна;
- Технiчне обслуговування та ремонт автотранспортних засобiв;
- Вантажний автомобiльний транспорт


2. Основнi принципи облiкової полiтики

Основа пiдготовки iнформацiї. Ця фiнансова звiтнiсть пiдготовлена вiдповiдно до мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi (МСФЗ) за принципом облiку за первiсною вартiстю, та є першою фiнансовою звiтнiстю за МСФЗ.
Основнi принципи облiкової полiтики, якi застосовувалися при пiдготовцi цiєї фiнансової звiтностi, описанi нижче. Цi принципи застосовувалися протягом звiтного перiоду.
Валюта подання i функцiональна валюта. Усi суми в цiй фiнансовiй звiтностi представленi в нацiональнiй валютi України, гривнi, яка є функцiональною валютою Товариства.
Основнi засоби. До основних засобiв Товариства вiдносяться активи, строк корисного використання яких бiльше одного року з вартiстю бiльше 2500 грн. Основнi засоби, вартiсть яких є нижче 2500 грн., окремо не видiляються, а у звiтностi за МСБО вiдносяться на витрати. Обраною моделлю оцiнки є модель за собiвартiстю. Рiшенням iнвентаризацiйної комiсiї Товариства щорiчно визначається ступiнь втрати корисностi об’єктiв основних засобiв за групами. При ухваленнi рiшення про реконструкцiю, модернiзацiю, добудування, капiтальний ремонт певного об’єкта основних засобiв у фiнансовiй звiтностi Товариства припиняється його визнання об’єктом основних засобiв. Для цiлiй бухгалтерського облiку основнi засоби класифiкуються за такими группами з наступним термiном їх використання:
група 2 – будинки, споруди та передавальнi пристрої – 20 рокiв;
група 3 - машини та обладнання – 5 рокiв;
група 4 – транспортнi засоби – 5 рокiв;
група 5 – iнструменти, прилади, iнвентар(меблi) – 4 роки.
Амортизацiя. Амортизацiя основних засобiв нараховується прямолiнiйним методом, за яким рiчна сума амортизацiї визначається дiленням вартостi, яка амортизується, на строк корисного використання об’єкта основних засобiв. Лiквiдацiйна вартiсть об’єктiв основних засобiв з метою нарахування амортизацiї приймається рiвною нулю.
Нематерiальнi активи. Витрати на придбання окремого нематерiального активу складаються iз цiни його придбання, включаючи витрати, якi можна вiднести до пiдготовки даного активу для використання за призначенням. Лiквiдацiйна вартiсть НА встановлюється на рiвнi нуля з термiном корисного використання – до 5 рокiв. Нарахування амортизацiї нематерiальних активiв Товариство здiйснює iз застосуванням прямолiнiйного методу протягом строку їх корисного використання. Запаси. Запаси товарно – матерiальних цiнностей товариства визнаються, оцiнюються i враховуються згiдно МСБО(IAS)2 "Запаси". Одиницею бухгалтерського облiку запасiв важається кожне найменування цiнностей. Первiсна вартiсть запасiв, придбаних за плату, зараховується на баланс по собiвартостi, визначеної згiдно МСБО(IAS)2 "Запаси". При вiдпуску запасiв у виробництво, продажу чи iншому вибуттi iх оцiнка здiйснюється за цiнами перших покупок (метод ФIФО). Запаси, якi не приноситимуть Товариству економiчних вигод у майбутньому, визнаються нелiквiдними i списуються в бухгалтерському облiку i звiтностi за найменшою iз двох оцiнок: первiсною вартiстю або чистою вартiстю реалiзацiї.
Дебiторська заборгованiсть. Дебiторська заборгованiсть визнається активом, якщо iснує ймовiрнiсть отримання Товариством майбутнiх економiчних вигод та її можна достовiрно визначити. Показники дебiторської заборгованостi вiдображаються у фiнансовiй звiтностi за чистою реалiзацiйною вартiстю, що дорiвнює сумi дебiторської заборгованостi за вирахуванням резерву сумнiвних боргiв. Величина резерву сумнiвних боргiв визначається один раз на рiк за методом застосування коефiцiєнта сумнiвностi. Цей коефiцiєнт розраховується шляхом класифiкацiї дебiторської заборгованостi за строками непогашення i застосовується до суми поточної заборгованостi станом на 31 грудня звiтного року. Якщо суми нарахованого резерву недостатньо для списання безнадiйної дебiторської заборгованостi, таке перевищення заборгованостi над резервом вiдноситься на витрати звiтного перiоду. Дебiторська заборгованiсть, яка пiдлягає погашенню протягом 12 мiсяцiв з дати балансу, вiдображається на ту саму дату у складi поточної дебiторської заборгованостi. Коли дебiторська заборгованiсть з основної дiяльностi стає безповоротною, вона списується за рахунок резерву пiд дебiторську заборгованiсть з основної дiяльностi. Повернення ранiше списаних сум кредитується у складi прибутку або збитку.
Зобов’язання та забезпечення. Зобов’язаня визнаються лише тодi, коли актив отриманий. Якщо на дату балансу ранiше визнане зобов’язання не пiдлягає погашенню, то його сума включається до доходу звiтного перiоду. Довгостроковi зобов’язання за угодою (якщо угода передбачає погашення зобов’язання на вимогу кредитора у разi порушення певних умов, пов’язаних фiнансовим станом позичальника), умови якої порушенi, вважається довгостроковими, якщо позикодавець до затвердження фiнансової звiтностi погодився не вимагати погашення зобов’язання внаслiдок порушення угоди. Поточнi зобов’язання вiдображаються в балансi за сумою погашення. Забезпечення на оплату вiдпусток створюються вiдповiдно дiючого законодавства.
Виплати працiвникам. Оплата працi працiвникам Товариства здiйснюється згiдно з Положенням про оплату працi працiвникам, штатного розпису iз використанням даних табельного облiку робочого часу
Доходи. Доходи визнаються та враховуються згiдно МСБО 18 (IAS) "Дохiд". Оцiнка ступеня завершеностi операцiй з надання послуг здiйснюється шляхом визначення виконаної роботи, при цьому в бухгалтерському облiку доходи вiдображаються у звiтному перiодi пiсля оформлення акта про виконання робiт (послуг). Дохiд оцiнюється за справедливою вартiстю компенсацiї, яка була отримана або пiдлягає отриманню. Облiк доходiв i витрат, пов’язаних iз фiнансово-господарською дiяльнiстю Товариства, для складання фiнансової звiтностi, здiйснюється за видами дiяльностi.
Витрати. Витрати вiдображаються в балансi одночасно iз зменшенням активiв або збiльшенням зобов’язань, а в звiтi про фiнансовi результати вiдображаються одночасно з доходами, для отримання яких вони понесенi. У виробничу собiвартiсть послуг включаються прямi матерiальнi витрати (оплата працi виробничого персоналу з нарахуванням на соцiальнi заходи), виробничi накладнi витрати, якi пiдроздiляти на прямi i змiннi. Прямi виробничi накладнi витрати: на управлiння виробництвом (оплата працi персоналу управлiння виробництвом з вiдрахуванням на соцiальнi заходи), на охорону працi, технiку безпеки, охорону навколишньої середи, комунальнi послуги i iнше утримання виробничих примiщень, амортизацiя виробничих примiщень, обладнання та устаткування, Змiннi виробничi накладнi витрати: на органiзацiю i обслуговування виробництва. Витрати, пов’язанi з операцiйною дiяльнiстю якi не входять до собiвартостi (адмiнiстративнi i збут) є витратами звiтного перiоду. Вище названi витрати рахуються витратами перiоду i вiдображаються в звiтi про фiнансовi результати. Для здiйснення податкових розрахункiв витрати визнавати вiдповiдно до дiючого Податкового кодексу України.
Фiнансовi витрати. Такi витрати не капiталiзуються, а визнаються витратами того перiоду, в якому вони були здiйсненi.
Податок на прибуток. Розрахунок витрат з податку на прибуток здiйснюється вiдповiдно вимог МСБО 12 (IAS) "Податок на прибуток" з визнанням вiдстрочених податкових активiв та зобов’язань. Суми вiдстрочених податкових активiв (зобов’язань) визначати один раз на рiк за пiдсумками звiтного року при складанi фiнансової звiтностi з їх наступним вiдображенням у Звiтi про фiнансовi результати.






3. Основнi засоби (до рядкiв балансу 1010,1011,1012)

У балансовiй вартостi основних засобiв сталися наступнi змiни:

У тисячах гривень Будiвлi
i споруди Виробниче
обладнання Транспорт Iнструмент Незавершене будiвництво Всього
Первiсна вартiсть на 01.01.13 3310 488 75 43 2075 5991
Знос 1117 313 68 23 - 1521
Балансова вартiсть на 01.01.13р. 2193 175 7 20 2075 4470
Надходження 3 3
Вибуття первiсної вартостi 1 1
Вибуття зносу 1 1
Нарахована амортизацiї 122 54 2 9 187
Первiсна вартiсть на 31.12.13р 3310 487 75 46 2075 5993
Знос 1239 366 70 32 1707
Балансова вартiсть на 31.12.13р. 2071 121 5 14 4286
У 2013 роцi витрати на амортизацiю у сумi 170,0 тис. грн. були включенi до собiвартостi послуг, а 17,0 тис. грн. до складу адмiнiстративних витрат.
Основнi засоби включають 184,1 тис. гривень повнiстю амортизованих активiв, якi находяться в експлуатацiї, а також 4,0 тис. грн. повнiстю амортизованих нематерiальних активiв, що знаходяться в експлуатацiї.

4. Iншi необоротнi активи (до рядку балансу 1090)
Станом на 31.12.2013р.iншi необоротнi активи облiковуються в розмiрi 8498 тис. грн. та складаються з наступних статей:
- часткова оплата вартостi за земельну дiлянку Товариства вiдповiдно до умов договору купiвлi-продажу – 8498 тис. грн.;

5. Дебiторська заборгованiсть (до рядку 1155)

У тисячах гривень
31.12.2013р.
01.01.2013р.
Iнша поточна дебiторська заборгованiсть в т.ч. 575,0 272,0
- по оплатi орендної плати Орендарями та послуг по стоянцi автотранспорту 271,0 53,3
- компенсацiя за комунальнi послуги Орендарiв 182,0 140,1
Всього фiнансової дебiторської заборгованостi 453,0 193,4
Аванси виданi за послуги 122,0 78,6
Всього не фiнансової дебiторської заборгованостi 122,0 78,6
Вся поточна дебiторська заборгованiсть за строками її погашення менше 90 днiв.
6. Грошовi кошти i їх еквiваленти. Всi грошовi деномiнованi в гривнях. Усi залишки на банкiвських рахунках не простроченi i не знецiненi.
7. Акцiонерний капiтал. На 31 грудня 2013року загальна кiлькiсть випущених товариством акцiй, що є в обiгу, склало 3534343 акцiй номiнальною вартiстю 0,25 грн. за акцiю. Всi акцiї повнiстю сплаченi. Кожна проста акцiя має один голос при голосуваннi. Статутний капiтал в звiтному перiодi не змiнювався.
8. Iншi довгостроковi зобов’язання. Станом на 31 грудня 2013 року в балансi облiковуються iншi довгостроковi зобов’язання в видi грошових коштiв, взятих по договорам поворотної фiнансової допомоги та iншим договорам, на придбання земельної дiлянки Товариства в розмiрi 12389,0 тис. грн.
9. Кредиторська заборгованiсть з основної дiяльностi та поточнi зобов’язання (до рядкiв балансу1615, 1620, 1621, 1625, 1630, 1660, 1690)


У тисячах гривень
31.12.2013р.
01.12.2013р.
Поточна кредиторська заборгованiсть з основної дiяльностi :
за матерiали, послуги 650,0 922,0
Розрахунки:
-з бюджетом (поточнi податки) 125,0 110
- зi страхування 30,0 24,0
- заробiтна плата 60,0 47,0
Поточнi забезпечення (нарахування резерву вiдпусток) 87,0 84,0
Iншi поточнi зобов’язання 285,0 177,0
в т.ч. по отриманим авансам за послуги 285,0 177,0
10. Доходи вiд реалiзацiї послуг по видам ( до рядку 2000 звiту про сукупний дохiд)


У тисячах гривень
31.12.2013р.
01.12.2013р.
Оренда основних засобiв 2534,0 2571
Компенсацiя комунальних витрат 727,0 680,0
Стоянка транспортних засобiв 213,0 275,0
Транспортнi та ремонтнi послуги 12,0 50,0
Всього 3486,0 3576,0

Iншi операцiйнi доходи (рядок 2120 звiту про сукупний дохiд)

У тисячах гривень
2013р.
Прибуток вiд здачi металолому 2,0

11. Операцiйнi витрати та прибутки ( до рядкiв 2050,2130,2181)
Операцiйнi витрати складаються з наступних статей:

У тис. гривень
2013 рiк
Витрати на персонал 1085,0
Амортизацiя основних засобiв 187,0
Матерiальнi витрати 961,0
Нарахування на заробiтну плату 393,0
Податок на землю, воду 453,0
Екологiчнi витрати 40,0
iнше 178,0
Всього операцiйнi витрати 3297,0

У 2013роцi Товариство отримало прибуток вiд операцiйної дiяльностi в сумi 191,0 тис. грн. Витрати з податку на прибуток – 64 тис. грн. Чистий фiнансовий результат: прибуток -127,0 тис. грн.



Голова правлiння _______________ Масонцев Олександр Петрович

Головний бухгалтер ______________ Рубан Тетяна Михайлiвна


д/н

д/н

д/н