Приватне акціонерне товариство " АК-ТРАНС"

Код за ЄДРПОУ: 05475162
Телефон: (044)483-84-26
e-mail: ak-trans04112@ukr.net
Юридична адреса: 04112, м.Київ, вул. Оранжерейна, 1
 

Річний звіт за 2012 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Примiтки до фiнансової звiтностi Публiчного акцiонерного товариства "АК-ТРАНС" за 2012 рiк
1. Iнформацiя про Товариство.
Публiчне акцiонерне товариство "АК-ТРАНС" (надалi – Товариство) є правонаступником всiх прав та обов’язкiв Вiдкритого акцiонерного товариства "АК-ТРАНС". Засновниками Товариства є фiзичнi та юридичнi особи-резиденти України.
Мiсцезнаходження Товариства: 04112, м. Київ, вул. Оранжерейна,1.
Основними видами дiяльностi, якими займається товариство є:
- Надання в оренду й експлуатацiю власного чи орендованого нерухомого майна;
- Технiчне обслуговування та ремонт автотранспортних засобiв;
- Вантажний автомобiльний транспорт
2. Умови функцiонування, ризики та економiчна ситуацiя в Українi.
Незважаючи на те, що економiка України визнана ринковою, вона продовжує демонструвати деякi особливостi, якi бiльшою мiрою властивi економiцi, що розвивається. Такi особливостi включають, але не обмежуються низьким рiвнем лiквiдностi на ринках капiталу, вiдносно високим рiвнем iнфляцiї та наявнiстю валютного контролю, що не дозволяє нацiональнiй валютi бути лiквiдним засобом платежу за межами України.
Стабiльнiсть економiки України в значнiй мiрi залежатиме вiд полiтики та дiй уряду, спрямованих на реформування адмiнiстративної та правової систем, а також економiки в цiлому. Як наслiдок, операцiям в Українi властивi ризики, не типовi для країн iз розвинутою економiкою.
На українську економiку впливають ринковi коливання та зниження темпiв економiчного розвитку у свiтовiй економiцi. Свiтова фiнансова криза призвела до зниження валового внутрiшнього продукту, нестабiльностi на ринках капiталу, суттєвого погiршення лiквiдностi в банкiвському секторi та ускладнення умов кредитування в Українi.
Незважаючи на стабiлiзацiйнi заходи, якi вживаються урядом України з метою пiдтримки банкiвського сектору та забезпечення лiквiдностi українських банкiв i компанiй, iснує невизначенiсть щодо можливостi доступу до джерел капiталу, а також вартостi капiталу для Товариства та його контрагентiв, що може вплинути на фiнансовий стан, результати операцiй та економiчнi перспективи Товариства.
В той час як керiвництво вважає, що воно вживає усiх необхiдних заходiв для пiдтримки економiчної стабiльностi Товариства в умовах, що склалися, подальше погiршення ситуацiї у зазначених вище галузях може мати негативний вплив на результати та фiнансовий стан Товариства, який неможливо визначити на даний момент.
3. Основа складання звiтностi
Фiнансова звiтнiсть Товариства на 31 грудня 2011 року була пiдготовлена у вiдповiдностi з Нацiональними положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку України. Цi стандарти були прийнятi в якостi попереднiх загальноприйнятих принципiв бухгалтерського облiку згiдно з визначенням МСФЗ 1 "Перше застосування Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi" (МСФЗ 1) для цiлей пiдготовки попереднього вхiдного балансу за МСФЗ станом на 1 сiчня 2012 року. Оскiльки Товариство впроваджує МСФЗ вперше, фiнансовi звiти за МСФЗ станом на 31 грудня 2012 року не мiстять порiвняльних даних за попереднiй.
Ця фiнансова звiтнiсть була пiдготовлена вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi (МСФЗ) на основi принципу iсторичної вартостi. Фiнансова звiтнiсть пiдготовлена на основi припущення безперервностi дiяльностi.
Нижче наведенi основнi положення облiкової полiтики, що використовувалися Товариством пiд час пiдготовки цiєї фiнансової звiтностi.
4. Опис обраної облiкової полiтики.
Бухгалтерський облiк ПАТ "АК-ТРАНС" органiзований вiдповiдно до вимог Закону України "Про бухгалтерський облiк i фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.1999 р. № 996-ХIV; Нацiональних Положень(стандартiв) бухгалтерського облiку, "Iнструкцiї про застосування Плану рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов’язань та господарських операцiй пiдприємств i органiзацiй" вiд 31.11.1999 р. № 291. Податковий облiк здiйснюється вiдповiдно до Податкового Кодексу України.
Основнi принципи облiкової полiтики Товариства:
1. Фiнансова та бухгалтерська звiтнiсть пiдприємства формується з дотриманням таких принципiв: обачностi, безперервностi дiяльностi, перiодичностi iсторичної (фактичної) собiвартостi, принципу нарахування, єдиного грошового вимiрника.
2. Необоротнi активи. Основнi засоби облiковуються за iсторичною собiвартiстю. Дооцiнка та переоцiнка основних засобiв не проводилась. Знос основних засобiв нараховується прямолiнiйним методом. До малоцiнних необоротних матерiальних активiв з 1 сiчня 2012 року вiдносяться активи вартiстю до 2500 грн., термiн використання яких бiльше одного року. Знос для МНМА нараховується в першому мiсяцi використання об’єкту в розмiрi 100 % вартостi, яка амортизується. Знос вiдображається в бухгалтерському облiку на рахунку 132 "Знос iнших необоротних активiв". Незавершене будiвництво вiдображається при первiсному визнаннi його за собiвартiстю. Амортизацiя на незавершене будiвництво не нараховується до моменту завершення будiвництва вiдповiдних активiв та введення їх в експлуатацiю.
3. Запаси. Вибуття виробничих запасiв вiдображається за методом ФIФО. Запаси, якi не приносять економiчних вигод в майбутньому, визнаються нелiквiдними i списуються з балансу. Вартiсть малоцiнних та швидкозношуваних предметiв, яких менше 500 грн. i строком експлуатацiї не бiльше одного року вiдображаються рахунку 22 "Малоцiннi та швидкозношуванi предмети", списуються з балансу при передачi в експлуатацiю з наступною органiзацiєю оперативного облiку в мiсцях експлуатацiї. Виробнича собiвартiсть продукцiї (робiт, послуг) визначається згiдно з П(С)БО № 16 "Витрати".
4. Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги визнається активом, якщо iснує ймовiрнiсть отримання товариством майбутнiх економiчних вигод i її можливо достовiрно визначити. У балансi дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги, вiдображається за чистою вартiстю.
5. Зобов’язання визнаються , якщо їх оцiнка може бути достовiрно визначена i iснує ймовiрнiсть зменшення економiчних вигiд у майбутньому внаслiдок їх погашення. Якщо на дату балансу ранiше визнане зобов’язання не пiдлягає погашенню, то його сума включається до складу доходу звiтного перiоду. Поточнi зобов’язання вiдображаються в балансi за сумою погашення.
6. Товариство створює забезпечення на виплату вiдпусток працiвникiв.
7. Доходи i витрати визнаються на пiдставi принципiв нарахування та вiдповiдностi i вiдображаються в звiтностi того перiоду, до якого вони належать.
8. Бухгалтерський облiк та фiнансова звiтнiсть складається у грошовiй одиницi України – гривнi.
5. Перше застосування МСФЗ
Фiнансова звiтнiсть Товариства за 2012 рiк буде першою рiчною фiнансовою звiтнiстю, яка вiдповiдає вимогам МСФЗ. При пiдготовцi цiєї фiнансової звiтностi Товариство застосувало МСФЗ, якi дають певне уявлення про достовiрнiсть та повноту фiнансової звiтностi за 2012 рiк:
МСФЗ №1 "Перше застосування МСФЗ", МСФЗ №16 "Основнi засоби", МСФЗ № 2 "Запаси", МСФЗ № 37 "Забезпечення, умовнi зобов’язання та умовнi активи", МСФЗ № 19 "Виплати працiвникам", МСФЗ № 18 "Дохiд", МСФЗ № 12 "Податок на прибуток".
Трансформацiя балансу Товариства за 2012 рiк проведена на пiдставi аналiзу кожної статтi на предмет вiдповiдностi обранiй облiковiй полiтицi та перенесення вiдповiдних сум до формату звiту про фiнансовий стан. Через наявнiсть розбiжностей мiж нацiональними Положеннями бухгалтерського облiку та Мiжнародними стандартами фiнансової звiтностi, з метою складання звiтностi вiдповiдно до МСФЗ необхiдна процедура трансформацiї звiтностi,складеної вiдповiдно до П(С)БО.
Змiни, пов’язанi з переходом на МСФЗ, були вiдображенi шляхом коригування вiдповiдних статей балансу у кореспонденцiї з нерозподiленим прибутком (стаття капiталу) на початок 2012 року. Окремо були вiдображенi коригування з виправлення помилок.
При трансформацiї фiнансової звiтности ПАТ "АК-ТРАНС за 2012 рiк були проведенi наступнi коригування статей Балансу :
1. Перенесена до складу основних засобiв балансова вартiсть незавершених капiтальних iнвестицiй в сумi 2 075тис. грн.
2. Проведене нарахування резерву сумнiвних боргiв по дебiторськiй заборгованостi за товари, роботи, послуги у сумi 21 тис. грн., та по iншiй дебiторськiй заборгованостi у сумi в сумi 27 тис. грн.
3. В результатi перекласифiкацiї були виключенi зi складу iншої поточної дебiторської заборгованостi суми податкового кредиту (балансовий субрахунок 644), що врахованi в податковому облiку в сумi 12 тис. грн., з одночасним виключенням цiєї суми iз складу статтi "Iншi поточнi зобов’язання".
4. Залишок статтi "Додатковий вкладений капiтал" перенесений до складу статтi "Нерозподiлений прибуток" в сумi 508 тис. грн.
5. Сума статтi "Нерозподiлений прибуток" (непокритий збиток) коригується в результатi визнання та оцiнки iнших статей балансу.
6. Iз складу статтi "Iншi поточнi зобов'язання" виключенi суми субрахунку 643 "Податковi зобов'язання", якi були врахованi в статтi "Iншi оборотнi активи", в частинi авансiв одержаних, на суму 5 тис. грн.
7. Проведене нарахування забезпечення на виплату вiдпусток у сумi 84 тис. грн., якi вiдображенi у статтi "Забезпечення наступних витрат i цiльове фiнансування".
8. Проведене нарахування вiдстрочених податкових активiв у сумi 132 тис. грн., якi вiдображенi у статтi "Iншi необоротнi активи"
9. У ходi трансформациiї Звiту про фiнансовi результати за 2012 рiк здiйснено аналiз доходiв i витрат з метою визначення правильностi їх класифiкацiї та визнання вiдповiдно до МСФЗ. Вiдповiдно до МСФЗ 18 "Дохiд" доходи вiд реалiзацiї визнаються за принципом нарахування, а в разi, коли невизначенiсть виникає стосовно можливостi отримати суму, вже включену до виручки, недоотримана сума, або сума, ймовiрнiсть отримання якої стала малоймовiрною, визначається як витрати, а не як коригування суми первiсно визнаної виручки.
Вiдповiдно до затверджених Комiтетом з МСФЗ "Принципами подання фiнансової звiтностi" Товариство при поданнi iнформацiї про доходи i витрати повинен дотримуватися принципу їх порiвняння.
Для визначення доходу вiд реалiзацiї продукцiї та послуг Товариством застосовувався метод нарахування. Згiдно з цим методом доход визнається у момент, коли продукцiя вiдвантажена покупцям, а послуги наданi замовникам. Чистий доход вiд реалiзацiї продукцiї, послуг це доход за вирахуванням вiдповiдних податкiв, зборiв.
За 2012 рiк чистий доход вiд реалiзацiї продукцiї та послуг товариства у звiтi про сукупнi прибутки та збитки склав 3576,0 тис. грн., iншi операцiйнi доходи 27 тис. грн. Собiвартисть реалiзованої продукцiї та послуг у звiтному перiодi склала 1369 тис. грн. , iншi операцiйнi витрати – 2 110,0 тис. грн. Результатом фiнансово - господарської дiяльностi у 2012 роцi є чистий прибуток в сумi 37 тис. грн. У зв'язку з тим, що датою переходу на МСФЗ є 01.01.2012 рiк, Товариство вiдображає у звiтi про фiнансовi результати фiнансовi показники тiлькi за звiтний 2012 рiк.

Керiвник _______________ Нiфантьєв Олег Борисович

Головний бухгалтер ______________ Рубан Тетяна Михайлiвна


д/н

д/н

д/н